“Nuon wil zonnecelfolie-fabriek Helianthos afstoten”

“Nuon wil zonnecelfolie-fabriek Helianthos afstoten”

UPDATE – Nuon wil zijn zonnecelfabriek Helianthos in Arnhem verkopen of sluiten. Dat schrijft de Volkskrant, die over vertrouwelijke stukken beschikt. Daarmee zouden garanties omtrent duurzame energie niet nagekomen worden. De SP Gelderland wil dat het Rijk en de provincie de sluiting van Helianthos gaan voorkomen.

Een dezer dagen zou het definitieve besluit worden genomen. De enige potentiële koper zou het Chinese Hanergy zijn, dat de techniek naar China zou willen verhuizen.

De afgelopen tien jaar heeft het project 15 miljoen euro subsidie gekregen van het Rijk en van de provincie Gelderland.

De provincies kregen garanties op het gebied van duurzame energie toen zij hun aandelen Nuon vorig jaar verkochten aan het Zweedse Vattenfall. De voorgenomen verkoop dan wel sluiting druist daar tegenin, aldus de krant.

Vattenfall, het Zweedse moederbedrijf van Nuon, kondigde vorige maand aan dat het vooral wil inzetten op kernenergie, en daarnaast honderden miljoenen moet bezuinigen.

Helianthos is opgericht in 1997 om goedkopere zonnecellen op rollen plastic te gaan ontwikkelen. Dat zou het veel makkelijker maken ze bijvoorbeeld als dakbedekking te gebruiken.

Lees verder bij de Volkskrant

Update 1 Reactie van SP Gelderland
SP-statenlid Alex Mink heeft enkele vragen over de sluiting bij het college van Gedeputeerde Staten ingediend. Hij wil weten hoe lang het college al op de hoogte is van deze ontwikkelingen en wat zij tegen de sluiting wil gaan doen, zeker omdat de provincie destijds fors geld in de fabriek heeft gestoken: “de SP zag die loksubsidie niet zitten omdat er geen harde afspraken over het bestaan van de fabriek waren gemaakt. Dit is het zoveelste voorbeeld van het niet-nakomen van afspraken over de verkoop van NUON nu moederbedrijf Vattenfall het mes in groene ontwikkelingen zet. Het bedrijf vindt bruinkool en kernenergie blijkbaar belangrijker!”
Bron: website SP Gelderland

Update 2 Officiele reactie van Nuon
Nuon is op dit moment in gesprek met potentiële investeerders voor onze dochteronderneming Helianthos. Om deze reden kan Nuon geen uitspraken doen over het proces. Nuon hoopt de gesprekken positief te kunnen afronden. Een termijn daarvoor is nog niet bekend.
In mei jl. heeft Nuon aangekondigd op zoek te gaan naar een strategische investeringspartner die kennis kan meebrengen over de productie van zonnecelfolie. Nuon opende in de zomer van 2009 de pilotfabriek in Arnhem, waarin zonnecellen worden ontwikkeld op een folie.
Voor grootschalige productie zal een nieuwe fabriek moeten worden gebouwd. Voor deze techniek is Nuon dit voorjaar op zoek gegaan naar een partij die kennis en kapitaal meebrengt. Hoe de eigendomsverhouding eruit zou komen te zien, was vooraf niet vastgesteld.

bron: website Nuon