Wethouder Zutphen: “Warmtepomp-project mislukt”

Wethouder Zutphen: “Warmtepomp-project mislukt”

Bewoners in nieuwbouwwijk De Teuge kampen met slecht functionerende warmtepompen, waardoor de elektriciteitsrekeningen fors oplopen.

Wethouder Hans la Rose vindt het warmtepompproject “mislukt”. Hij zei dat maandagavond tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis, aldus Omroep Gelderland.

De nieuwbouwwijk die is gebouwd volgens een energieneutraal concept, kampt al sinds het begin in 2003 met problemen. Bewoners zeggen dat er onvoldoende warm water de huizen in wordt komt, waardoor de pomp overuren moet maken. Een bewoner meldt een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 13.500 kWh.

Bekijk de reportage van omroep Gelderland:

De Stentor meldt dat een aantal bewoners heeft gevraagd om een gasaansluiting met HR-ketel, in plaats van de warmtepomp. CDA en Burgerbelang hadden daar oren naar, aldus De Stentor.

De gemeente wil de regierol op zich nemen om te proberen de partijen zo snel mogelijk om de tafel te krijgen. Maar volgens woordvoerder Elshof van bouwer Reinbouw kan de gemeente niet boven de partijen gaan staan omdat ze zelf partij is in deze zaak.

De bewoners hebben een speciale website in het leven geroepen waarop de probleem toegelicht worden. Hierop is ook een onderzoek te zien dat Alliander op verzoek van de bewoners heeft uitgevoerd. Daarin komt onder andere naar voren dat de ‘duurzame’ huizen meer CO2 uitstoten dan referentiehuizen waarin gewoon gas wordt gestookt.