Tilburg in de prijzen met duurzame openbare verlichting

Tilburg in de prijzen met duurzame openbare verlichting

De gemeente Tilburg heeft een internationale prijs voor duurzame verlichting gewonnen met het verlichtingsproject Cityring. Het gaat om de Auroralia 2010 Award: een prijs voor initiatieven op het gebied van buitenverlichting die op een hele opmerkelijke, voorbeeldige en originele wijze de negatieve invloed op het milieu verkleinen. Hierbij won Tilburg de derde prijs. Budapest en Genève wonnen de eerste en tweede prijs. Er waren dit jaar 16 inschrijvingen van 12 landen in 3 continenten.

Project Cityring

Cityring slaat op de verlichting van de ring rond het centrum van Tilburg. Met deze complete heraanleg van de Ring wilde men de toegangswegen tot het centrum van Tilburg herenigen en zorgen voor een betere verkeersstroom zonder het milieu daarbij te veel te belasten. Om te zorgen voor een zekere samenhang tussen de verschillende elementen van de openbare ruimte, werd de verlichting nauwgezet bestudeerd. Via een kunstopdracht is een extra element aan de verlichting toegevoegd. Een ring van LED´s geeft, afhankelijk van het evenement, extra sfeer door wijzigingen in lichtkleur en/of lichtrotatiesnelheid. Deze LED-verlichting is duurzaam en milieuvriendelijk.

Juryrapport

De Auroralia-jury had in dit project vooral oog voor de combinatie van volgende punten:

  • de omvang van de besparingen, zijnde 54%;
  • het gecombineerde gebruik van led- en gasontladingslampen van de jongste generatie;
  • het concept zelf van de verlichting van de Ring, gebaseerd op een onregelmatige implementatie van het lichtmeubilair;
  • het innoverende ontwerp van de verlichtingstoestellen die speciaal voor de Ring van Tilburg werden uitgetekend;
  • de hoge tevredenheidgraad van de burgers.

Lees hier meer over duurzame openbare verlichting in Tilburg.