School Midlum wekt eigen energie op

School Midlum wekt eigen energie op

Basisschool wekt eigen energie opGister was het feest op de basisschool Middelstein te Midlum. De reden was, dat het systeem van zonnepanelen op het dak van de school officieel in gebruik werd genomen.

Finaciering

De school is de eerste in de gemeente Harlingen die voor een groot deel zelf in haar energie voorziet. Het systeem kon gerealiseerd worden door een forse subsidie van het Ministerie van Economische zaken. Daarnaast verkreeg de school een extra subsidie van de Stichting De Riedpolder, die de grote windmolens aan de A31 exploiteert. De gemeente Harlingen zorgde voor de voorfinanciering van het project.

Terugverdienen

De verwachting is, dat het systeem zichzelf in ongeveer 12 jaar zal terugverdienen. De school koppelde aan de ingebruikname een onderwijsproject over energie. De leerlingen worden daarbij op bijzondere wijze bewust gemaakt van de mogelijkheden van alternatieve energiebronnen.

Het bedrijf dat de zonnepanelen realiseerde, plaatste ook een fraai display in de hal van de school waarop permanent kan worden afgelezen wat de zonnepanelen produceren. Voor de ingebruikname was de wethouder van onderwijs, mevr. Maria le Roy naar de school gekomen. Haar officiële handeling bestond uit de lancering van een (milieuvriendelijke) raket.

Bron: Gemeente Harlingen