Onafhankelijke informatiebron over energiebeleid voor overheden.

Midden-Delfland bouwt aan servicegericht en duurzaam gemeentehuis

door Redactie op 20 mei 2011 1 reactie

in Bouw

De bouw van het nieuwe gemeentehuis van Midden-Delfland is officieel van start gegaan. Volgens de gemeente wordt het gemeentehuis één van de meest servicegerichte en duurzame gemeentehuizen van Nederland. De oplevering is eind 2012.

Energiebesparing

De gemeente vindt dat het gemeentehuis, naar ontwerp van Inbo Rijswijk, een van een groene, duurzame gemeente moet worden. Het gebouw krijgt het energielabel A en is CO2-neutraal. Dat betekent dat er geen fossiele brandstoffen worden gebruikt voor opwarming van het gebouw. Het duurzame karakter wordt verder versterkt door energiebesparende maatregelen, zoals zonnecellen als buitenzonwering, drievoudig isolatieglas, energiezuinige werkplekverlichting, bewegingssensoren voor verlichting en waterbesparende toiletten. Ook het rieten dak werkt fors energiebesparend. Al deze maatregelen leveren het nieuwe gemeentehuis een energieverbruik op dat dertig procent lager ligt dan de verbruiksnorm die landelijk wordt voorgeschreven.

Inspraak

Tijdens het bouwproces is rekening gehouden met de opmerkingen van de inwoners tijdens inspraakrondes. Verantwoordelijk wethouder Christiaan van der Kamp: ‘Wij stellen de betrokkenheid van de inwoners in dit proces op prijs. Ongeveer 2 jaar geleden is er via een bewonersinitiatief een enquête rondgegaan onder de inwoners over het nieuwe gemeentehuis. Dat heeft ons scherp gemaakt.

We hebben inwoners geïnformeerd via persoonlijke brieven en hen uitgenodigd voor presentaties en inspraakrondes. Naar aanleiding daarvan hebben we het gemeentehuis lager gemaakt en scherp gelet op de financiën. Voorbeelden daarvan zijn de inpassing van energiezuinige maatregelen en het aanbestedingsvoordeel van € 1 miljoen’.

  • http://www.windside.com Wim Stevenhagen

    Bij een duurzaam gemeentehuis behoren voor de opwekking van duurzame energie niet alleen PV panelen, maar zeer zeker ook een of meerdere muisstille (0-5dB) Windside windturbines.
    Delft heeft een mooi windgebied en de Windside windturbines zullen hier goed tot hun recht komen en tevens ook een mooie duurzame uitstraling geven.
    Voor een aantal voorbeelden, zie de map: “Windside” op de fotosite: http://www.oypo.nl/wim-stevenhagen

Previous post:

Next post: