Onafhankelijke informatiebron over energiebeleid voor overheden.

Column: Geothermie vraagt om verwachtingenmanagement

door Redactie op 16 augustus 2011 2 reacties

in Columns, Projecten

Diepe aardwarmte staat de laatste jaren volop in de belangstelling, van adviesbureaus én bijvoorbeeld gemeenten. Het is in eerste instantie ook te mooi om waar te zijn: je maakt een gat in de grond, hangt er een pomp in en het water voor je verwarming komt naar boven!

Zo mooi is het inderdaad niet. Twee jaar geleden hield ik af en toe lezingen over geothermie met als (droge) titel: van Plan naar Realisatie. Vooral bedoeld om uninformed optimism om te zetten naar informed realism. Verwachtingen managen dus.

Geothermie vraagt een tweetal boringen naar zo’n twee kilometer diepte, en dat is wat anders dan ‘een gat in de grond’. Ik ben zelf nauw betrokken bij Aardwarmte Den Haag, een onderneming die 4000 woningen in Den Haag Zuid-West op deze manier van warmte gaat voorzien.

Net als twee tuinders in Pijnacker hebben we na de boring een klein beetje gas in het water vastgesteld. Dan moet je ontgassen en daarbij geen overhaaste stappen zetten. Dat doen we dan ook niet: de uitwerking en afweging heeft ongeveer een jaar geduurd. Eind dit jaar starten we de bron op. Het gas wordt nuttig gebruikt.

Uit de management-literatuur is bekend dat men na het uninformed optimism helaas een beetje doorslaat: informed pessimism. Nu hou ik daarom lezingen om aan te geven wat er wel, maar ook wat er niet aan de hand is.

We moeten wel even doorbijten om de goede oplossing te vinden en, zoals bij veel duurzame energieprojecten, de bijbehorende financiering en vergunningen. Zo zijn we in gesprek met bedrijven uit de olie- en gaswereld om hun apparatuur te gebruiken voor de gasscheiding, maar wel in die vorm en met die specificaties die voor dit soort projecten reëel zijn. Een woonwijk stelt nu eenmaal andere eisen dan een offshore boorplatform.

We leren er ook uit dat bij volgende projecten redelijk eenvoudig rekening te houden is met mogelijk andere ‘bodemvondsten’. Ik ben daarom alvast maar begonnen, en velen met mij, aan de volgende fase: hopeful realism.

Houdt u de kranten in de gaten!

Frank Schoof
Zelfstandig adviseur en directeur van o.a. Aardwarmte Den Haag

  • Anton van Elburg

    Komt het vrijkomen van gas vaker voor bij aardwarmte projecten?

  • Frank Schoof

    Anton,

    daar ziet het wel naar uit. In het Oostland is door twee tuindersbedrijven (in dezelfde laag als in Den Haag) ook enig gas gevonden. In het verleden is dit gas bij allerlei proefboringen door de NAM, voor zover ik weet, niet gedetecteerd.
    Er zijn dan ook nieuwe regels op komst vanuit de overheid over de kennis die de operator moet hebben. Ik ben benieuwd hoe lezers met O&G-ervaring tegen deze ontwikkelingen aankijken….

Previous post:

Next post: