Twente verlangt naar duisternis

Twente verlangt naar duisternis

Er brandt veel te veel licht in het buitengebied van Twente, althans, dat vindt de gemeente. Met hulp van de bewoners willen tien Twentse gemeenten daar samen wat aan doen, meldde de regio Twente woensdag.

Lichtmasten verwijderen

Om de vermindering aan licht te bewerkstellingen, willen de gemeenten willen overbodige lichtmasten verwijderen. Inwoners wordt gevraagd mee te denken over mogelijkheden om overbelichting in te dammen. In Vriezenveen (gemeente Twenterand) is donderdagavond een eerste bewonersbijeenkomst.

Besparen op licht en energie

Met het project ’Twente bewust verlicht’ willen de gemeenten ook fors besparen op licht en energie. Het gaat onder meer om de verlichting op sportvelden en bedrijfsterreinen, die overbodig of hinderlijk kan zijn. Volgens de Regio Twente zijn er tussen gemeenten grote verschillen in het verlichten van wegen in het buitengebied. Lichtmasten staan soms alleen bij kruisingen en bochten, elders om de 120 meter. Landelijk is de hoeveelheid buitenverlichting de laatste jaren sterk toegenomen. Overijssel is in vergelijking met andere provincies wel relatief donker. Twente is overigens niet de eerste regio die overgaat tot het dimmen van verlichting, ook de gemeente Veenendaal en Laarbeek kwamen vorig jaar al met dergelijke initiatieven.

Bron: Refdag.nl

Lees het hele bericht hier.