Streep door kolencentrale Vlissingen

Streep door kolencentrale Vlissingen

Er komt voorlopig geen kolencentrale in Vlissingen. Dat maakte het Belgische energiebedrijf C.GEN bekend. De politieke situatie in Nederland met betrekking tot de ondergrondse opslag van CO2 is minder gunstig dan 2 jaar geleden, toen C.GEN het plan voor de bouw lanceerde.

CO2-opslag
De centrale in Vlissingen moest steenkool gaan omzetten in waterstof, dat vervolgens gebruikt kan worden om elektriciteit op te wekken. Het vrijkomende CO2 moet dan worden opgeslagen in bijvoorbeeld lege gasvelden. Topman Wim Heyselberghs van C.GEN laat weten dat dit plan nu ver weg is. “Het plan zit nog niet diep in de ijskast, maar zit wel dicht bij de ijskast”, aldus Heyselberghs.

Dure oplossing
Rolf Schipper van Greenpeace juicht de beslissing van C.GEN toe. “Het is altijd de vraag geweest of CO2-opslag mogelijk is en zo wel, dan is het een heel dure oplossing.” De milieuorganisatie is in een strijd verwikkeld met RWE/Essent, dat in de Groningse Eemshaven een grote kolengestookte centrale bouwt. “Dat zal een rol hebben een gespeeld in de overweging van C.GEN”, vermoedt Schipper.

Bron: Duurzaamnieuws.nl.