Volgende generatie zonnecellen veel efficiënter

Volgende generatie zonnecellen veel efficiënter

Een recente ontdekking op het gebied van zonnecellen moet in de toekomst veel meer stroom opleveren. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen, de universiteit van Cambridge (Engeland) en Mons (België) hebben een cruciale stap in de ladingsoverdracht bij plastic zonnecellen in kaart gebracht. Er blijkt nog veel te winnen op het gebied van efficiëntie tijdens deze overdracht.

Goedkope massaproductie
Zonnecellen van silicium zijn al jaren op de markt en realiseren een rendement van maximaal 28 procent. De nieuwe plastic zonnecellen hebben een lagere opbrengst, maar zijn vanwege de lage kosten voor massaproductie een serieuze optie voor de toekomst. Met de ontdekking van een hoger mogelijk rendement van de plastic zonnecellen hopen de onderzoekers op een doorbraak: “Onze nieuwe kijk op het mechanisme van stroomgeneratie zal belangrijk zijn bij de materiaalkeuze van de volgende generatie plastic zonnecellen. Die kunnen daardoor veel efficiënter zijn dan de huidige.”

Infrarood licht
Wanneer plastic zonnecellen licht opvangen, wordt een deel daarvan omgezet in ladingsdragers via een kortlevende ladingsoverdrachttoestand. In die toestand kunnen moleculen makkelijk van elkaar scheiden en zo stroom produceren. Het overgrote deel van het opgevangen licht komt echter in een andere elektronisch aangeslagen toestand terecht. Vanuit deze tweede toestand worden zeer inefficiënt ladingsdragers voortgebracht. Wat de onderzoekers nu aangetoond hebben, is dat de inefficiënte toestand met behulp van korte pulsen infrarood licht kan worden omgezet naar de meer efficiënte, kortlevende overdrachttoestand. Deze methode veroorzaakt dus een significante verhoging van het aantal ladingsdragers en daarmee de stroomopbrengst.

Bron: Energieportal.nl.

Deze week bleek al dat de zonne-energie sector in Nederland in zwaar weer verkeert. Wat voor korte- en langetermijneffecten zal de ontdekking van deze nieuwe methode op de sector hebben?