Onafhankelijke informatiebron over energiebeleid voor overheden.

“Ondergrondse CO2-opslag terug op agenda”

door Michael van Dorp op 6 april 2012 4 reacties

in Opinie

Post image for “Ondergrondse CO2-opslag terug op agenda”

De ondergrondse opslag van CO2 moet terug op de politieke agenda. Dat stelt Bert van der Haar, voorzitter van VNO/NCW Noord. Volgens Van der Haar is de ondergrondse opslag nodig om de Nederlandse klimaatdoelstellingen te halen.

Gebrek aan draagvlak
Van der Haar ziet een mogelijke kans voor Noord-Nederland om een kennisvoorsprong op te bouwen. De ondergrondse opslag van CO2 zou passen bij de ambities voor hergebruik van CO2. Wegens een gebrek aan draagvlak zag minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie eerder al af van de CO2-opslag. Volgens Van der Haar moet Noord-Nederland zich juist profileren als energieregio van Nederland en Noordwest-Europa, terwijl het noorden momenteel te kampen heeft met een imagoprobleem.

Gedeputeerde Staten
De Gedeputeerde Staten van Groningen hebben vorige maand een strategische agenda vastgesteld. Daarin wordt draagvlak als voorwaarde gesteld voor eventuele ondergrondse opslag. Zinvolle toepassingen van CO2 op gebieden als de tuinbouw zouden het draagvlak moeten gaan vergroten. Volgens verschillende Europese proeven kan de ondergrondse opslag van CO2 veilig plaatsvinden. Bij alle dergelijke projecten in de laatste zes jaar bleef het koolstofdioxide veilig en doeltreffend opgeslagen.

Op de website van RTV Drenthe staat een audiofragment van een interview met Bert van der Haar.

 • http://twitter.com/boomaj Alfred Boom

  CO2 opslag is alleen interessant als verdienmodel voor energieboeren. CO2 opslag kost een inmense hoeveelheid brandstof, die we moeten inkopen bij… juist, de energieleveranciers. En dat zijn weer leden van VNO/NCW.
  Het ongekeerde, namelijk energiebesparing, is voor VNO/NCW niet interessant. Niks aan te verdienen. Net als zon en wind, door gebrek aan Nederlandse firma’s.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=724132677 Remi van Beekum

  Bert van der Haar van VNO-NCW heeft geen idee waar hij het over heeft. Hij noemt in zijn betoog 4 argumenten voor CO2-opslag. Alle vier zijn makkelijk te weerleggen omdat ze gewoon feitelijk onjuist zijn. 
  Benieuwd? Lees ze hier: http://www.co2ntramine.nl/vnoncw-wil-co2-opslag-maar-mist-feitenkennis/

 • Henk Daalder

  Niks politieke agenda.
  Laat de CO2 vervuilers zelf maar betalen
  - Om een geschikte opslag plek te vinden
  - Om het geld er voor te vinden

 • Rob

  Tja, we staan voor de keuze: willen we de old boys (Shell en zo, al lang geen banenmotor meer in Nederland) blijven spekken met dikke winsten of gaan we voor een duurzame toekomst van ons land?
  CCS is voor Nederland nog wel een aardig verdienmodel, omdat we verdienen door de rotzooi van omliggende landen in onze bodem op te bergen, maar voor het milieu en het totale energieverbruik is het een ramp. Dat is nu al te zien, en dan hebben we het nog niet over de onherroepelijk ook nog te verwachte tegenvallers.

Previous post:

Next post: