“Ondergrondse CO2-opslag terug op agenda”

“Ondergrondse CO2-opslag terug op agenda”

De ondergrondse opslag van CO2 moet terug op de politieke agenda. Dat stelt Bert van der Haar, voorzitter van VNO/NCW Noord. Volgens Van der Haar is de ondergrondse opslag nodig om de Nederlandse klimaatdoelstellingen te halen.

Gebrek aan draagvlak
Van der Haar ziet een mogelijke kans voor Noord-Nederland om een kennisvoorsprong op te bouwen. De ondergrondse opslag van CO2 zou passen bij de ambities voor hergebruik van CO2. Wegens een gebrek aan draagvlak zag minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie eerder al af van de CO2-opslag. Volgens Van der Haar moet Noord-Nederland zich juist profileren als energieregio van Nederland en Noordwest-Europa, terwijl het noorden momenteel te kampen heeft met een imagoprobleem.

Gedeputeerde Staten
De Gedeputeerde Staten van Groningen hebben vorige maand een strategische agenda vastgesteld. Daarin wordt draagvlak als voorwaarde gesteld voor eventuele ondergrondse opslag. Zinvolle toepassingen van CO2 op gebieden als de tuinbouw zouden het draagvlak moeten gaan vergroten. Volgens verschillende Europese proeven kan de ondergrondse opslag van CO2 veilig plaatsvinden. Bij alle dergelijke projecten in de laatste zes jaar bleef het koolstofdioxide veilig en doeltreffend opgeslagen.

Op de website van RTV Drenthe staat een audiofragment van een interview met Bert van der Haar.