Samsom vergeet Eemshaven in toespraak

Samsom vergeet Eemshaven in toespraak

PvdA-leider Diederik Samsom wees Rotterdam woensdag aan als het toekomstige centrum van de groene grondstoffeneconomie. “Niet in Rotterdam, maar in de Eemshaven komt de grootste biomassa-centrale van Nederland”, reageert directeur Gerrit van Werven van Energy Valley.

Keuze voor Rotterdam
Samsom zette woensdag in het Museum voor Communicatie in Den Haag in op de vergroening van de economie. De ontwikkelingen in het noorden van Nederland kregen echter geen vermelding. “Onze energievoorziening zal in enkele decennia volledig moeten verduurzamen”, zegt Samsom. “Nederland heeft de beste ingenieursbureaus, offshore bedrijven, waterbouwers en havens. Wij kunnen wereldspeler zijn op het gebied van offshore energiewinning. En met Wageningen ook op het gebied van biogrondstoffen. Laten we onszelf tot doel stellen om die kansen te grijpen. Door een meeslepende en ambitieuze opdracht te formuleren: in 2050 is Nederland geheel onafhankelijk van fossiele brandstoffen. Een 100% duurzame economie. Door een 100% duurzame energievoorziening te realiseren. Door van Rotterdam het centrum te maken van de groene grondstoffenchemie. Door onze mobiliteit te vergroenen. Met concrete maatregelen zoals een verplichte levering van duurzame elektriciteit en de aanleg van een hoogspanningsnet op zee bieden we lange termijn zekerheid voor bedrijven en stimuleren we innovatie en investeringen zonder de geplaagde staatskas te belasten.”

Ambities van het noorden
Energy Valley-directeur Van Werven laat tegenover P+ weten dat Samsom beter weet. “Wij hebben een mailtje van Samsom, waarin hij volledig achter de energie-ambities van het Noorden staat. Niet in Rotterdam, maar in de Eemshaven komt de grootste biomassa-centrale van Nederland, ook de grootste methanol fabriek en van RWE ook de kolencentrale waar een enorme bijvoeding van biomassa gaat plaatsvinden. Een delegatie van de Rotterdamse haven was bij ons en liet weten: wij hebben te weinig ruimte, laten we daarom samenwerken. En in mondiaal perspectief is dat ook het meest logische. Als het over containeroverslag gaat, zien ze de Eemshaven als Rotterdam-Noord. En als de Russen aan gas denken, zien de de terminal in Rotterdam als Energy Valley-Zuid.”

De volledige toespraak van Samsom is online terug te lezen.

Bron: P+