Onafhankelijke informatiebron over energiebeleid voor overheden.

Hogere windmolens voor meer energie

door Michael van Dorp op 20 april 2012 4 reacties

in Beleid, Bouw

Post image for Hogere windmolens voor meer energie

In Deventer mogen windmolens in het buitengebied voortaan 25 meter hoog worden. Dat heeft een meerderheid in de gemeenteraad dinsdag besloten. De maximale hoogte werd tot op heden begrensd tot 15 meter.

Niet belemmerd
VVD-raadslid Daaf Ledeboer benadrukt dat het om het buitengebied van Deventer gaat. “We zijn tegen windmolens langs de A1, maar in het buitengebied is sprake van een totaal andere situatie.” Ledeboer steunt het voorstel van GroenLinks, PvdA en D66. GroenLinks vindt het belangrijk dat er zo weinig mogelijk regels worden opgelegd op dit gebied. “Duurzame energieopwekking moet niet belemmerd worden door gemeentelijke regels”, aldus Tjeerd van de Meulen. “Bij 25 meter is de energieopbrengst veel hoger terwijl de landschappelijke effecten nog beperkt zijn.”

Verzet
Hevig verzet tegen de verhoging komt van coalitiepartij Deventer Belang. “Deze windmolens passen niet in het landschap en ze leveren niets op”, zegt raadslid Bert Kleine Schaars. Ook Liesbeth Grijsen van Gemeentebelang toont zich kritisch: “Deze molens voegen qua duurzaamheid heel weinig toe.”


Windmolens van 15 meter leveren zo’n 3.000 kilowattuur per jaar op. Het gemiddelde energieverbruik van een huishouden is 3500 kilowattuur per jaar. Langs de A1 bij Deventer worden twee windmolens van 130 meter hoog geplaatst.


Bron: deStentor

 

 • Jan Berends

  Windmolens van 25 meter hoogte leveren inderdaad geen noemenswaardige hoeveelheid energie op. Alleen is voor de eigenaren de subsidie mooi meegenomen. Ik voel me als belastingbetaler toch wel een beetje bij de neus genomen. En ik vraag me af wie de schade betaalt aan de bewoners in de omgeving die de waarde van hun huis zien dalen.

 • Peter

  Dat was dan het mooie IJssellandschap…

 • Pp

  Wat is nu 25 á 30 m voor een windturbine. Die zie je niet eens staan. Waar maken ze zich druk over daar in Deventer. Windturbines van 100 m die beginnen pas te werken. En dat eeuwige gezeur dat het niet past in het landschap is kwats. We kunnen beter verzuipen en geen stroom hebben of stikken in de verbrandingslucht van centrales die schaarse delfstoffen verbranden. Het zou verboden moeten zijn om nog maar een kWh windstroom in Deventer te leveren tenzij ze daar met een goed alternatief komen.

 • Hein van Groningen.

  Met een kluitje in het riet laten sturen, DOM DOM!!
  Je moet minimaal op 100 mtr zitten, verdiep je nu eens in de technologie en laat je voorlichten door iemand met kennis van zaken weggegooid geld!!!

Previous post:

Next post: