Hogere windmolens voor meer energie

Hogere windmolens voor meer energie

In Deventer mogen windmolens in het buitengebied voortaan 25 meter hoog worden. Dat heeft een meerderheid in de gemeenteraad dinsdag besloten. De maximale hoogte werd tot op heden begrensd tot 15 meter.

Niet belemmerd
VVD-raadslid Daaf Ledeboer benadrukt dat het om het buitengebied van Deventer gaat. “We zijn tegen windmolens langs de A1, maar in het buitengebied is sprake van een totaal andere situatie.” Ledeboer steunt het voorstel van GroenLinks, PvdA en D66. GroenLinks vindt het belangrijk dat er zo weinig mogelijk regels worden opgelegd op dit gebied. “Duurzame energieopwekking moet niet belemmerd worden door gemeentelijke regels”, aldus Tjeerd van de Meulen. “Bij 25 meter is de energieopbrengst veel hoger terwijl de landschappelijke effecten nog beperkt zijn.”

Verzet
Hevig verzet tegen de verhoging komt van coalitiepartij Deventer Belang. “Deze windmolens passen niet in het landschap en ze leveren niets op”, zegt raadslid Bert Kleine Schaars. Ook Liesbeth Grijsen van Gemeentebelang toont zich kritisch: “Deze molens voegen qua duurzaamheid heel weinig toe.”


Windmolens van 15 meter leveren zo’n 3.000 kilowattuur per jaar op. Het gemiddelde energieverbruik van een huishouden is 3500 kilowattuur per jaar. Langs de A1 bij Deventer worden twee windmolens van 130 meter hoog geplaatst.


Bron: deStentor