“Overheid gedraagt zich als olie- en gasstaatje”

“Overheid gedraagt zich als olie- en gasstaatje”

De Nederlandse overheid heeft te veel focus gelegd op aardgas. Daarom is niet genoeg gedaan aan energiebesparing en alternatieve energie. Dat stelt CEO René van der Bruggen van Royal Imtech op BNR. Volgens Van der Bruggen heeft Nederland zich te rijk gerekend met onze gasvoorraad.

Energiepolitiek
Van der Bruggen is van mening dat de Duitse overheid een betere energiepolitiek bedrijft. “Duitsland is de grootste industriestaat van Europa, maar heeft eigenlijk geen primaire energiebronnen. De Duitse overheid heeft al heel lang een geweldige nadruk gelegd op energiebesparing, decentrale opwekking van warmtekracht, biomassa en biosolid. Dat is een compleet andere politiek dan wij in Nederland hebben.”

Te rijk gerekend
Nederland heeft zichzelf in de voet geschoten, legt Van der Bruggen uit: “De overheid heeft zich de afgelopen dertig jaar toch een klein beetje gedragen als een mini-olie en gasstaatje. Daarbij was het voor de overheid belangrijk dat de olieprijzen hoog waren, want die was gekoppeld aan de gasprijs.” De Nederlandse overheid heeft zichzelf te rijk gerekend met de nationale gasvoorraad. “Enerzijds hebben we het uitgegeven. Dat hadden we niet moeten doen om onze begrotingstekorten te dekken. En anderzijds heeft ons dat verhinderd om op het gebied van energiebesparing en alternatieve energie een positie in te nemen die Duitsland nu wel heeft.”

Consumentenvertrouwen
Op BNR’s constatering dat het consumentenvertrouwen in Duitsland hoger is dan hier, terwijl dit eerst andersom was, reageert Van der Bruggen: “Tien jaar geleden deden wij het in Nederland een stuk beter dan in Duitsland. Toen zat Duitsland behoorlijk in de problemen. Toen zaten zij eigenlijk in de stemming die we nu in Nederland zien. Heel voorzichtig, geen consumentenvertrouwen. Nu is dat compleet omgedraaid. Terwijl wij ons in Nederland langzamerhand in de put laten praten.”

Bron: BNR