Eerste tramtraject met led in gebruik

Eerste tramtraject met led in gebruik

In Rijswijk heeft wethouder Dick Jense vandaag het eerste tramtraject van Nederland met ledverlichting officieel in gebruik genomen. Omdat vanwege veiligheidsvoorschriften het volledige tramverkeer moet worden stilgelegd bij de vervanging van de verlichting, biedt de ledverlichting een enorme uitkomst. Dit hoeft niet elke drie jaar, maar eens in de twintig jaar vervangen te worden.

Proefprojecten
Mark Pasman, beleidsmedewerker Stadsbeheer van de gemeente Rijswijk:  “De eerste twee proefprojecten zijn eerder al gerealiseerd. Bij het eerste project wordt aanwezige bestaande verlichting gedimd op tijden dat dit mogelijk is om zo energie te besparen. Het tweede project betrof de plaatsing van led-armaturen in het centrumgebied. Dit laatste proefproject betreft de plaatsing van led-verlichting boven een tramlijn en langs een weg in het buitengebied van Rijswijk.”

Energiebesparing van 40%
Uitvoerende partij CityTec geeft door middel van workshops aan op welke gebieden gemeenten winst kunnen behalen.  “Vorig jaar hebben wij de gemeente Rijswijk uitgenodigd voor een workshop Energiebesparing en Lichtervaring bij CityTec”, zegt Wilfred Akerboom, accountmanager bij CityTec. “Tijdens zo’n workshop laten wij gemeenten zien wat led-verlichting is, doet en kan. Bij gemeenten met een besparingsdoelstelling enerzijds en een verouderd armaturenareaal anderzijds is het van belang hiervoor een goed beleid te maken.” Met de projecten in Rijswijk bereikt de gemeente volgens Akerboom een energiebesparing van 40%. Mark Pasman:  “De komende tijd moet de gemeente Rijswijk heel veel openbare verlichting vervangen. De verwachting is dat hiervoor flink wat led-verlichting zal worden aangeschaft.”

 

Bron: Cobouw