Onafhankelijke informatiebron over energiebeleid voor overheden.

VVD en GroenLinks dienen motie in voor duurzame energiecentrale

door Michael van Dorp op 22 mei 2012 1 reactie

in Opinie

Post image for VVD en GroenLinks dienen motie in voor duurzame energiecentrale

De fracties van de VVD en GroenLinks in Maastricht willen dat de gemeente alles uit de kast haalt om de Duurzame Energiecentrale alsnog te realiseren. De partijen dienen daartoe volgende week een motie in. De realisatie van de energiecentrale lijkt van de baan door de annulering van de bouw van vier windturbines.

Breder plan
Omdat het raadsvoorstel voor de plaatsing van de windmolens van tafel is gehaald, lijkt ook de realisatie van de gehele Duurzame Energiecentrale Maastricht van de baan. De windturbines maakten namelijk deel uit van een breder plan, met naast de 178 meter hoge windmolens ook een biomassacentrale en een project op het gebied van zonne-energie.

Significante bijdrage
Uitvoerende partij Imtech trok zich terug vanwege een zogeheten anterieure overeenkomst, waarin zou worden opgenomen wie in het geval van hoge schadeclaims zou opdraaien voor de kosten. Maastricht heeft als doel om in 2020 een vijfde van de benodigde energie duurzaam op te wekken. Tien jaar later moet de stad zelfs klimaatneutraal zijn. De VVD en GroenLinks vinden dan ook dat de oorspronkelijke plannen doorgang moeten vinden. De partijen dienen de motie in omdat ze vinden dat de energiecentrale een significante bijdrage kan leveren aan het behalen van deze doelstellingen.

Bron: Dichtbij

 • http://www.duurzamebrabanders.nl/blog Henk Daalder Windparken Wiki

  Misschien een tip voor Maastricht
  Focus op alleen zonnestroom, die is 3 keer zo duur dan stroom uit windparken.
  Zo dwing je de bevolking meer geld uit te geven, en hebben lokale installateurs ook wat werk
  Windmolens installeren is toch meer werk van specialisten uit het buitenland.
  Zo heeft de stad minder energie voor meer geld.
  Maar Maastricht is een compacte stad, waar je best kunt fietsen ipv met de elektrische auto.
  Bovendien is zo’n focus op zonnestroom een mooie reden om alle fietspaden en en buiten de stad een dakje van zonnepanelen te geven.

Previous post:

Next post: