Onafhankelijke informatiebron over energiebeleid voor overheden.

“Goedkopere zonne-energie maar ten dele waar”

door Michael van Dorp op 23 mei 2012 5 reacties

in Opinie

Post image for “Goedkopere zonne-energie maar ten dele waar”

Er is de laatste tijd veel positief nieuws voor partijen die de overstap naar zonne-energie overwegen. De btw op zonnepanelen gaat per 1 juli omlaag van 19 naar 6 procent. Daarnaast verlaagt een grote Chinese fabrikant zijn prijzen met 20 procent. Volgens onderzoek is zonne-energie voor het eerst goedkoper dan fossiele energie, maar voorzitter Martijn Messing van Energie Dongen brengt daar de nodige nuance in.

Afschrijvingstermijn
De coöperatieve vereniging Energie Dongen bereidt een project voor om honderd woningen van zonnepanelen te voorzien. Voorzitter Messing is positief over de recente ontwikkelingen, maar plaatst deze wel in de nodige context. “De btw-verlaging levert een voordeel op van 400 tot 600 euro bij de aanleg van een nieuwe installatie”, zegt Messing. “Bij een afschrijvingstermijn van 20 jaar praat je over een voordeel van 20 tot 30 euro.” Volgens Messing is dit niet voldoende om extra geïnteresseerden over de streep te trekken.

Kopersstaking
De aangekondigde verlaging van de btw, heeft volgens Messing ook een nadelig gevolg. “Momenteel is er sprake van een kopersstaking, omdat de btw-verlaging pas ingaat per 1 juli. Tot die tijd ligt de handel gewoon stil. Er zijn al fabrikanten die nu het verschil voor eigen rekening nemen.” Ook de bewering dat zonne-energie nu voordeliger is dan fossiele energie, behoeft de nodige nuance. “Dat geldt voor de particuliere woningbezitter die zijn overtollige stroom levert aan het openbare net. Maar dat geldt niet een boer die stroom produceert met panelen. Het verschil zit hem in de belastingregels voor particulieren en ondernemers.”

China
De eerdergenoemde verlaging van de prijzen in China, is volgens Messing niets nieuws. “China dumpt al sinds begin vorig jaar. Sindsdien zijn de prijzen gehalveerd en dat gaat maar door. Gevolg is wel dat er vorige maand een Duitse fabrikant failliet ging.”

Bron: BN DeStem

 • Bbolwijn

  wat is er nu waar van alle berichten over lagere btw per 1 juli op zonnepanelen.
  wie weet het.

 • Crispijn

  Volgens mij is het nog steeds niet honderd procent zeker dat btw naar 6% gaat. Gelukkig komen energieleveranciers nu al met alternatieven, ik noem een btw actie van E.ON bijvoorbeeld waar je Europese panelen (lijkt mij beter dan chinese) nu al kan aanschaffen voor de prijs van laag btw. Hoef je niet meer te wachten op Den Haag en trekt de zonnepanelenmarkt ook weer aan. 

 • Teungeussen

  Michael van Dorp (de schrijver van dit bericht), mag zich wel is beter informeren voordat hij een stuk schrijft!! De 6% is allang van de baan. Eventueel komt er een subsidieregeling, maar dit is slechts zo indien Groenlinks voor 1 juni een concreet voorstel voor heeft. De kans hierop is klein.

 • redactie_energieoverheid

  @be1bdb23488a0a26e1b98937c526e396:disqus  U bent zo te zien inderdaad beter geïnformeerd. Bij nader googelen kom ik echter enkel berichten tegen waaruit blijkt dat er nog de nodige onzekerheid is over deze ontwikkelingen. Weet u meer dan officieel naar buiten is gebracht?

 • RvdH

  De heer Messing is verbluffend slecht geïnformeerd: niet alleen particulieren kunnen salderen, maar ook ondernemers. Zolang sprake is van een aansluiting van max. 3x 80A (art. 31 c Elektriciteitswet) mag de afnemer met die aansluiting salderen. Daarnaast zijn er enkele energiebedrijven die salderen boven het wettelijk minimum van 5000 kWh zodat het voordeel van salderen ook bij hoger verbruik mogelijk blijft.

  Veel agrariërs en MKB’ers komen hiervoor zodoende in aanmerking. Bovendien speelt voor hen BTW niet, en kunnen zij gebruik maken van de Energie InvesteringsAftrek en Kleinschaligheidsaftrek. Ondanks de lagere stroomprijs die een ondernemer betaalt, is het voor velen van hen dus eveneens lonend om zelf zonnestroom ‘achter de meter’ te gaan produceren!

Previous post:

Next post: