Onafhankelijke informatiebron over energiebeleid voor overheden.

Motie VVD voorkomt concurrentie duurzaamheidslening

door Michael van Dorp op 25 mei 2012 1 reactie

in Beleid, Subsidies

Post image for Motie VVD voorkomt concurrentie duurzaamheidslening

In Utrecht heeft de VVD via een motie voorkomen dat gemeentelijke duurzaamheidsleningen gaan concurreren met marktpartijen. De gemeente wil woningverbetering stimuleren door duurzaamheidsleningen met een rentekorting van 3 procent aan te bieden. Volgens de VVD moet de boodschap echter zijn dat duurzaamheidsinvesteringen altijd lonen, niet alleen wanneer deze zijn gedaan met korting door een gemeentelijke rentesubsidie.

Geen kerntaak
Geld lenen aan particulieren om hun bezit te verbeteren, is volgens de VVD geen kerntaak van een gemeentelijke overheid. Voor de overgrote meerderheid van woningeigenaren is het mogelijk om de investeringen met eigen geld te doen, of is het eenvoudig zelf een lening te krijgen. Met de succesvolle motie wordt nu voorkomen dat gemeentelijke leningen aan deze bewoners worden verstrekt. Hiermee hoeven marktpartijen niet te concurreren met de kortingen die de gemeentelijke subsidie bieden.

Gemeentelijke lening
De wethouder zal de regeling aanpassen en ook toekomstige regelingen in de geest van de motie uitwerken. Zo kunnen marktpartijen in Utrecht leningen blijven verstrekken voor duurzaamheidsinvesteringen. Leningen vanuit het gemeentebudget worden alleen nog verstrekt aan particulieren voor wie een lening bij een marktpartij geen optie is. Zij kunnen via de gemeentelijke lening dan toch investeren in zonnepanelen of isolatie, en zo besparen op de energierekening.

  • http://www.duurzamebrabanders.nl/blog Henk Daalder Windparken Wiki

    Zo sloopt de VVD de samenleving.
    Lagere rente stimuleert investeringen in minder CO2 uitstoot. Dat is wel degelijk een gezamenlijk belang, dus overheidstaak.
    Het is ook dom van de VVD.
    Doordat inwoners lagere kosten hebben voor energie, is er meer geld over om uit te geven aan middenstanders

Previous post:

Next post: