Amersfoort introduceert zonnescan

Amersfoort introduceert zonnescan

In Amersfoort lanceert wethouder Sebastiaan van ’t Erve op 30 mei een zonnescan. Op de digitale kaart kunnen inwoners zien op welke Amersfoortse daken het rendabel is om zonnepanelen te plaatsen. De gemeente wil hiermee het opwekken van duurzame energie door bewoners en ondernemers bevorderen. In 2030 wil Amersfoort een CO2-neutrale gemeente zijn.

Kansen voor zonne-energie
Wethouder Sebastiaan van ’t Erve: “Voor iedere woning in Amersfoort laten we de kansen voor zonne-energie zien en ik hoop dat de bewoners die kansen gaan pakken. Met de warmtescan lieten we al zien wat isolatie oplevert, nu tonen we de kansen van zonnepanelen op het dak.” De gemeente zal de data van de zonnescan online beschikbaar stellen. Het doel hiervan is een bijdrage te leveren aan de mogelijkheid om met beschikbare gegevens andere interessante toepassingen te ontwikkelen.

CO2-uitstoot
Amersfoort wil zo snel mogelijk onafhankelijker worden van fossiele brandstoffen. De CO2-uitstoot moet worden teruggedrongen, om verdere klimaatverandering tegen te gaan. De gemeente ziet behalve voor zichzelf ook een rol voor de inwoners weggelegd. Zo’n 35 procent van de totale uitstoot wordt momenteel veroorzaakt door woningen. In het Klimaatactieplan 2012 – 2013 heeft de gemeente een aantal maatregelen opgesteld om de CO2-uitstoot terug te dringen. Dit Klimaatactieplan is beschikbaar op de website van de gemeente.