CO2 uit rookgassen verwijderen en hergebruiken

CO2 uit rookgassen verwijderen en hergebruiken

Het is mogelijk om CO2 op een verantwoorde en commerciële wijze uit rookgassen te verwijderen. Dat blijkt uit een project binnen het programma Pieken in de Delta, waarin TNO met een groot aantal organisaties de afvang en mogelijkheden voor hergebruik van CO2 heeft onderzocht. De verwijderde CO2 kan vervolgens hergebruikt worden in bijvoorbeeld de tuinbouw en voedingsmiddelenindustrie.

Verschillende gassen
De proeven binnen het onderzoek hebben bewezen dat het mogelijk is om de CO2 te verwijderen uit verschillende soorten rookgas. Deze gassen komen vrij bij industriële verbrandingsprocessen en kunnen onderling sterk verschillen met betrekking tot de mate van vervuiling. Bij sterk vervuilde gassen is het scheiden van CO2 meer complex en kostbaar qua energie dan bij relatief schone gassen. Door restwarmte in te zetten als energiebron, kunnen hierin significante kostenbesparingen behaald worden.

Pilot
De gescheiden CO2 kan worden gebruikt voor zaken als plantengroei. Op het nieuwe kassencomplex in Dinteloord, gaat in 2016 bijvoorbeeld al meer dan 22.000 ton CO2 gebruikt worden. Zo stelde Piet Janmaat, directeur van de Tuinbouw Ontwikkelings Maatschappij. Een initiatief om een pilot CO2-rookgasreiniger te bouwen, werd op het congres Zuiveren van CO2 gesteund door hoogleraren, overheidsvertegenwoordigers en ondernemers. De bouw zou 10 miljoen euro moeten gaan kosten.

 

Bron: Energienieuws