“Voer een Europese belasting op CO2 in”

“Voer een Europese belasting op CO2 in”

Het Europese CO2-handelssysteem zou moeten worden afgeschaft. In plaats daarvan zou een Europese belasting op CO2 ingevoerd moeten worden. Dat zegt Maarten van der Kloot Meijburg van Eemflow Energy, een onderneming die zich richt op het versnellen van energietransitie, in een opiniestuk voor Het Financieele Dagblad.

Nationale industrie beschermen
“De discussie rond de invoering van een kolenbelasting leidt de aandacht af van het echte probleem: een niet-werkende Europese markt voor CO2-emissies”, schrijft Van der Kloot Meijburg. “Had die markt wel gewerkt, dan waren er geen nieuwe kolencentrales gebouwd en was een kolenbelasting geen kwestie geweest.” Omdat overheden zelf mogen bepalen hoeveel CO2 bedrijven maximaal mogen uitstoten, kiezen deze standaard voor te ruime hoeveelheden. Dit doen ze om de nationale industrie te beschermen, aldus de partner bij Eemflow Energy.

Zeer grillige markt
Bedrijven houden CO2-emissierechten over op twee verschillende manieren. Naast het feit dat de overheden de limieten te ruim opstellen, geven ze ook subsidies voor het besparen van energie. Omdat de overgebleven rechten weer kunnen worden doorverkocht, ontstaat een zeer grillige markt met bedrijven die onvoldoende geprikkeld worden om significante investeringen te doen richting CO2-besparende technieken. Het geheel werkt volgens Van der Kloot Meijburg zelfs averechts, omdat de lage prijzen op de CO2-markt investeringen in kolencentrales juist stimuleren.

Eenvoudig en transparant
De schrijver vraagt zich dan ook af waarom politici niet pleiten voor een Europese CO2-belasting: “Een CO2-belasting is een eenvoudig en transparant instrument dat bedrijven een stabiele prijsprikkel geeft om te investeringen in CO2-besparingen die niet kunnen weglekken.” Een bijkomend voordeel zou zijn dat het andere stimuleringsmaatregelen overbodig maakt en geld oplevert in plaats van kost.

Bron: FD