“Zonne-energie: liever saldering dan subsidie”

“Zonne-energie: liever saldering dan subsidie”

Politieke partijen zouden zich sterk moeten maken voor het vastzetten van salderingsregels voor zonne-energie. Dat is de strekking van een opiniestuk van Roebyem Anders en 
Esther Zumpolle voor Het Financieele Dagblad. Bij salderen mogen particuliere eigenaren van zonnesystemen de stroom die ze aan het net terugleveren van het eigen verbruik aftrekken.

Onrust
De aankondiging van een subsidie op zonnepanelen, die volgens Anders en Zumpolle “onhandig en ongewenst” was, heeft de Nederlandse zonne-industrie volgens de columnisten in onrust gebracht. Veel particulieren zouden door de aankondiging op de rem zijn getrapt, terwijl markt juist in een stroomversnelling begon te komen. De angst van Anders en Zumpolle: hoewel de voet met de ingang van de subsidieregeling weer van het rempedaal is gehaald, zullen veel geïnteresseerde particulieren gefrustreerd achterblijven wanneer de beperkte geldpot leeg is. Deze consumenten zouden hun interesse in de zonnepanelen dan geheel kunnen verliezen, redeneren de twee.

Twee kampen
“Het is niet de eerste keer dat de zonne-industrie door zo’n contraproductieve ‘boom en bust-cyclus’ gaat”, signaleren Anders en Zumpolle. Binnen de zonne-industrie zou met argusogen naar de programma’s voor de Tweede Kamerverkiezingen worden gekeken. In het opiniestuk wordt gesproken van twee kampen op het gebied van zonne-energie: partijen die niet specifiek zijn over zonne-energie (GroenLinks, D66, VVD en PVV) en partijen die de huidige salderingsregelingen willen uitbreiden (PvdA, CDA, SP).

Goed en slecht nieuws
Er is ook goed nieuws, schrijven Anders en Zumpolle: geen van de partijen pleit voor productiesubsidies (à la de SDE-regeling) of aanschafsubsidies. Goed nieuws, omdat de markt deze regelingen niet nodig zou hebben en het zoals eerder beschreven teleurgestelde particulieren oplevert. Het slechte nieuws: er is ook geen partij die zich nadrukkelijk uitspreekt voor het vastzetten van de salderingsregels. Terwijl deze voor de industrie juist van levensbelang zijn, volgens de columnisten: “Experimenten met uitbreiding zijn leuk. Maar als de politiek de markt echt wil helpen, kan ze zich beter committeren aan de salderingsregels die al prima werken.”

 

Bron: Het Financieele Dagblad