Jongeren worden milieubewuster, maar handelen er niet naar

Jongeren worden milieubewuster, maar handelen er niet naar

Jongeren en kinderen zijn de laatste jaren milieubewuster geworden. Dat blijkt uit onderzoek van Nuon onder duizend respondenten tussen de 6 en 18 jaar oud. De ondervraagden gaan echter niet zuiniger om met energie. Veertig procent laat elektronische apparatuur aan staan bij het verlaten van de slaapkamer, en de helft van de jongeren staat langer dan tien minuten onder de douche.

Stroomverbruik blijft stijgen

De deelnemers zijn ervan op de hoogte dat apparaten als telefoons, mp3 spelers en spelcomputers veel stroom verbruiken. 70 procent weet dat dit schadelijk is voor het klimaat, tegenover een kleine 50 procent in 2005. Het aandeel dat zich ervan bewust is dat energieverspilling ook in de portemonnee wordt gevoeld, is met 62 procent gelijk gebleven. Desondanks blijft het stroomverbruik stijgen onder de jongeren. Bijna negen op de tien ondervraagden heeft elektronische apparatuur op de slaapkamer, gemiddeld drie stuks per persoon.

Kloof tussen kennis en handelen

De onderzoekers constateren een groot gat tussen wat jongeren weten en wat ze daadwerkelijk doen aan energiebesparing. Een voorbeeld: spelcomputers verbruiken drie keer zo veel stroom als de televisie waarop het apparaat is aangesloten. Behalve de eerdergenoemde lange douches en laksheid met het uitzetten van apparatuur, geven de jongeren ook te kennen de koelkast open te laten staan tijdens het inschenken van een drankje. In tijden van koude trekt de helft van de respondenten een trui aan, terwijl de andere helft de voorkeur geeft aan de draai aan de verwarmingsknop.

Bron: deStentor