“Invoeren CO2-belasting leidt tot groei”

“Invoeren CO2-belasting leidt tot groei”

Klimaateconoom Richard Tol pleit voor het invoeren van een CO2-belasting. Dit zei hij tijdens de thema-avond ‘Groene Groei’ die door de Vrije Universiteit werd georganiseerd. Tol is hoogleraar economie aan de Universiteit van Sussex en hoogleraar klimaateconomie aan de Vrije Universiteit. Dit meldt de website Duurzaambedrijfsleven.

“Groene groei is sprookje”

Een van de meest belangrijke vraagstukken is een belastingsysteem te ontwikkelen dat beter is voor het klimaat én economie. Tol ziet niets in ‘groene groei’ wat hij een ‘sprookje’ noemt. Tol: “Groene groei betekent dat tegelijkertijd zowel het milieu als de economie worden gestimuleerd. Het is een groot misverstand van onder meer de Europese Commissie dat we vanzelf rijk worden als we maar goed genoeg met het klimaat omgaan. Hernieuwbare energie is een stuk duurder dan gas, dus klimaatbeleid maakt energie duurder, wat de economische groei vertraagt. In ieder geval in de huidige economie.”

Invoeren CO2-belasting

Volgens Tol is het een goede stap om een CO2-belasting in te voeren. Tol: “Door een CO2-belasting in te voeren, verhoog je de belastingopbrengsten voor de overheidskas. Dat geld moeten we gebruiken om arbeidsbelasting te verlagen en dit leidt vervolgens tot economische groei. Zo kunnen we maximaal economisch groeien met minimale effecten op het klimaat”.

Nederland als goed voorbeeld

Tol gelooft dat Nederland als klein land het goede voorbeeld kan geven. Tol: “Er is over het algemeen nog weinig ervaring met klimaatbeleid en het lijkt duur. Maar als je in de praktijk kan laten zien dat het werkt, kan dat de vrees van een hoop tegenstanders van klimaatbeleid wegnemen. Misschien zouden we een klein beetje economische groei moeten opofferen voor een beter klimaat. Ik geloof namelijk ook niet dat we rijker worden van een slecht klimaatbeleid.”

Tol vs windenergie

Eerder liet Tol merken kritisch te zijn op de economische kansen van bijvoorbeeld windenergie. Zie daarvoor het volgende artikel: “Windenergie is en blijft te duur”.

Reacties gevraagd

Bent u het eens met een invoering van een CO2-belasting? Wat voor positieve/negatieve effecten heeft dit volgens u? Laat uw reactie achter onder het artikel.

Bron: Duurzaambedrijfsleven