Onafhankelijke informatiebron over energiebeleid voor overheden.

Per 1 januari 2014 onbeperkt salderen mogelijk

door Wessel Simons op 24 januari 2013 8 reacties

in Beleid, Rapport

Post image for Per 1 januari 2014 onbeperkt salderen mogelijk

Update 19 november 2013 - Onbeperkt salderen achter de meter gaat hoogstwaarschijnlijk per 1 januari 2014 in. Het wetsvoorstel moet nog door de Eerste Kamer heen. Lees het actuele nieuwsbericht van 19 november 2013 voor alle informatie.

Het bericht hieronder (dd. 24 januari 2013) is een onjuiste interpretatie een wetswijziging geweest. 

Per 1 juli 2013 kunnen opwekkers van lokale duurzame energie onbeperkt hun verbruik wegstrepen (‘salderen’) met hun eigen productie. Eerder was er sprake van een salderingsgrens van 5.000 kWh. Ook kondigt het ministerie van Economische Zaken een ‘fiscale stimulans’ aan voor energie die kleinschalig via een coöperatie ‘in de nabijheid’ wordt geproduceerd.

Huidige grens ongunstig

De huidige grens van vijfduizend kWh per jaar is ongunstig als er meer energie wordt opgewekt. Dit geldt met name voor een VvE of Woningcorporatie die zonnepanelen op het dak van een woningcomplex hebben aangebracht. De prijs per kWh voor elektriciteit die van het net wordt afgenomen is gemiddeld namelijk tot drie keer zo hoog als de vergoeding die wordt betaald voor aan het net geleverde eigen opgewekte elektriciteit.

Uitgebreid initiatief

De wijziging was in eerste instantie alleen bedoeld voor Verenigingen van Eigenaren. De regeling is nu uitgebreid zodat bijvoorbeeld ook scholen of verhuurde wooncomplexen er gebruik van kunnen maken. De wet heeft wel twee restricties: 1. De onbeperkte saldering van duurzaam opgewekte elektriciteit geldt alleen voor kleinverbruikers en 2. Saldering is alleen mogelijk via de aansluiting waarmee zowel elektriciteit aan het net wordt geleverd als elektriciteit van het net wordt afgenomen.

Duurzame elektriciteit rendabel

Het wetsvoorstel geeft een belangrijke extra mogelijkheid om een eigen duurzame elektriciteit rendabel te maken. Zonnepanelen die meer dan 5000 kWh per jaar opwekken, zullen in de toekomst financieel namelijk veel interessanter worden. Niet-bedrijfsmatige afnemers zullen zo wellicht sneller besluiten om een eigen energieopwekking te installeren. Klanten van Atoomstroom en Greenchoice konden al onbeperkt salderen, maar deze regeling is nu duidelijk rechtsgeldig gemaakt.

Zonnestroom en de Nederlandse wetgeving

Bekijk hieronder de Informatiefolder Zonnestroom en de Nederlandse wetgeving van AgentschapNL.

Zonnestroom en de Nederlandse Wetgeving

Bronnen: Boot Advocaten / Energiewereld

 • http://www.duurzamebrabanders.nl/blog Henk Daalder Windparken Wiki

  Nu nog voor windenergie.
  En dan moet “nabijheid” gezien worden als “heel Nederland”, omdat juist kleinverbruikers als transportkosten betalen voor heel Nederland

 • Sjors van Heuveln

  Allemaal leuk en aardig, maar aan deze regeling heb je als consument nog steeds nix. 

  Als je tot 5000 kWh wil terug leveren dan zit je al op een hoop extra panelen, dat waarschijnlijk al niet eens op je dak past.Nee, het grote probleem is dat de vergoeding tot deze grens maar 6 ct/kWh is. Hiervoor is het voor degene die in zonnepanelen investeert (de particulier) niet interessant om meer terug te leveren dan dat hij/zij verbruikt. Het rendement van de investering gaat namelijk fors omlaag als er maar zo’n matig bedrag terug wordt vergoed.In landen als Duitsland en Engeland is een Feed-In Tarief. Deze garandeert voor iedere teruggeleverde kWh een hoger standaard tarief. Deze bedragen liggen meer rond de 20ct/kWh. Hier is het dus financieel rendabel om meer panelen op je dak te zetten en over te produceren (tegen de kosten van je zonnesysteem), omdat de FIT dichter bij de normale prijs van stroom aanligt.

  Ik werk zelf bij een zonnepanelenbedrijf en ben student Science, Business & Innovation en kan zeggen naar ervaring dat als Den Haag iets wil doen voor duurzame energie in Nederland moet het een FIT introduceren met een redelijke prijs. Anders is een financiële investering in panelen die voor overproductie zorgen niet interessant is. Onbeperkt salderen zal dit niet veranderen, omdat je financieel technisch nu al niet over wil produceren.

  • http://twitter.com/KoosSchouw Chaband

   Hallo Sjors
   Ben bezig met het opzetten van een voorlichtingsprogramma voor Vve s mbt zonnepanelen en ben op zoek naar een leverancier /partner.
   Zou graag met je willen spreken.
   Kan je me mailen op schouw32@zonnet.nl
   Bedankt Koos Schouw

  • http://www.duurzamebrabanders.nl/blog Henk Daalder Windparken Wiki

   Ik den niet dat een FIT ons nog helpt. De vele regelingen zijn fijnzinnig afgesteld en bij elkaar gelobbied door het bedrijfsleven.

   Een regeling die Nederland echt duurzamer maakt, zal vooral burgers en evt andere kleinverbruikers moeten bevoordelen.

   Burgers betalen al 60% van het alle netwerkkosten, en verbruiken maar 25% van de stroom.
   Burgers vullen de SDE pot, maar bedrijven krijgen de subsidie.
   Daarnaast ijn er ca 60 regelingen om bedrijven indirect te subsidiëren bij hun energieverbruik, en burgers maar betalen.

   Laat bedrijven maar wat meer energiebelasting betalen, en minder korting krijgen, zij zijn de grote fossiele vervuilers.
   Ze roepen dan meteen dat ze dan uit Nederland vertrekken, maar dat doen ze toch al en elders betalen ze ook belasting. Nederland is al een belasting paradijs voor bedrijven.
   Dus met het extra vertrekken naar elders zal het wel meevallen.

 • Jantaart

  Als we duurzaam willen opwekken en een overschot willen creëren moet de prijs van terugleveren aan het net omhoog…

 • esthersmit

  Hoe moet ik dit:”Saldering is alleen mogelijk via de aansluiting waarmee zowel elektriciteit aan het net wordt geleverd als elektriciteit van het net wordt afgenomen.” lezen? Betekent dat nog steeds alleen de collectieve stroom van VVE’s of ook van alle aansluitingen?

 • Thorwald Westmaas

  OK. Greenchoice had dit al.  En inderdaad, als je meer dan 5000 Wp op je dak wilt moet je een aardig dak hebben  en op het zuiden natuurlijk.  Maar met efficientere panelen gaat dit wel de goede kant op. Een beter FIT?  Je denkt toch niet dat de elec. lobby dit gaat toestaan!??!  Plus, het is zo successvol in Duitsland dat het een probleem is geworden.

 • http://www.duurzamebrabanders.nl/blog Henk Daalder Windparken Wiki

  Dit is niet bedoeld voor kleinverbruikers.
  Het zit in de combinatie van de opgewaardeerde “directe lijn” Daarmee kan ook een kolencentrale voor eigen gebruik, SDE subsidie krijgen
  Of een windpark dat alleen voor eigen gebruik produceert.
  De tegenprestatie is dat er ook energie belasting verbruikt wordt.
  Maar die is voor de grootverbruikers veel lager dan de SDE

  En mooier, voor EZ, ook de kleinverbruikers kunnen nu energiebelasting gaan betalen over de stroom van hun eigen zonnepanelen achter de meter, want die zijn ook met een “directe lijn” verbonden

  Burgers zijn veel te aardig voor de fossiele bezetter op EZ

Previous post:

Next post: