Putten legt 90 zonnepanelen op gemeentehuis

Putten legt 90 zonnepanelen op gemeentehuis

De gemeente Putten gaat negentig nieuwe zonnepanelen op het dak van haar gemeentehuis leggen. De zonnepanelen zullen per jaar achttienduizend kWh aan duurzame stroom opwekken.

Zonnepanelen

Over een oppervlakte van zo’n honderdvijftig m2 worden in totaal negentig zonnepanelen geplaatst van elk 230 Wp. alle opgewekte stroom kan direct worden gebruikt voor de elektriciteitsvoorziening van het gemeentehuis. Volgens de gemeente kan de opbrengst hoger uit gaan vallen, omdat er ook een schaduwmanagementsysteem wordt getest. Dit moet ervoor zorgen dat de schaduwwerking geminimaliseerd wordt. Het bedrijf Bos Installatietechniek is begonnen aan de installatie van een groot systeem van zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis.

Scan haalbaarheid

Het plaatsen van zonnepanelen op het gemeentehuis komt direct voort uit het project ‘Voor niets gaat de zon op’, waarbij Puttense ondernemers de gelegenheid werd geboden een scan te laten uitvoeren over de haalbaarheid van zonnepanelen bij hun bedrijf en zij via de gemeente gezamenlijke offertes voor zonnepanelen konden krijgen. De gemeente Putten deed zelf ook met twee gebouwen mee aan dit project, het gemeentehuis en het afvalbrengstation. Op het gemeentehuis worden de zonnepanelen nu geplaatst, op het afvalbrengstation zal dit later dit jaar gebeuren.

Energiemeter

Putten wil met het project een voorbeeld stellen richting haar bewoners. In het gemeentehuis komt ook een energiemeter te hangen, waar realtime kan worden bekeken hoeveel energie er wordt opgewekt en met welke opbrengst. Bewoners die ook zonnepanelen willen aanbrengen op hun eigen woning, kunnen daarvoor via het Energieloket van Putten informatie inwinnen over de verschillende aanbieders. Ook kan de gemeente een duurzaamheidslening worden aangevraagd voor duurzame investeringen.
Via het energieloket kan ook een duurzaamheidslening bij de gemeente Putten worden aangevraagd voor het plaatsen van zonnepanelen of voor  andere duurzame maatregelen.

Bron: Gemeente Putten