Ameland wil 15 voetbalvelden vol zonnepanelen

Ameland wil 15 voetbalvelden vol zonnepanelen

Op Ameland moet misschien wel het ‘grootste zonnepark van Nederland’ gaan verrijzen. In 2020 wil het Waddeneiland compleet CO2-neutraal zijn. Het park kan in 20 procent van de elektriciteitsbehoefte voorzien.

Zonnepanelen

Het tien hectare (ongeveer 15 voetbalvelden) grote park is gepland op (een gedeelte van) het vliegveld in Ballum en moet 5,8 Mwh aan elektriciteit gaan opwekken. De totale investering is 6,9 miljoen euro. Hiervan wil de gemeente Ameland de helft, 3,45 miljoen euro, ophoesten. De Amelandse Energie Coöperatie, een duurzame energieleverancier, gaat voor 1 miljoen euro deelnemen. Ameland hoopt de overige financiering via subsidie uit het Waddenfonds en de Provincie Friesland lost te weken. Het Waddenfonds is een gezamenlijk fonds van de provincies Fryslân, Groningen en Noord-Holland.

Eneco en Greenchoice

Wethouder Nico Oud van Ameland: “Maar ook bedrijven als Eneco en Greenchoice hebben aangegeven te willen participeren. Maar zeker in het begin moet de gemeente de leidende rol behouden in het hele project. Zodat we invloed houden op wat er precies gebeurt. Bovendien willen we nadrukkelijk dat het park iets van Amelanders voor Amelanders wordt.” De naam van het ‘Zonne-Collectief Ameland’ weerspiegelt dat.

Korting energiebelasting

Door het project de vorm van een coöperatie van kleinverbruikers te geven, hoopt Ameland ook te profiteren van de fiscale stimulans, dat in het Belastingplan voor 2014 is vastgelegd. Kleinschalig, duurzaam opgewekte zonne-energie zou in de regeling onder een verlaagd tarief van de energiebelasting vallen. “Ameland zou een voorbeeld voor Nederland kunnen worden”, meent wethouder Oud.

Zelfvoorzienend

Ameland wil in 2020 CO2-neutraal zijn. Met het zonnepark kan in 20 procent van het elektriciteitsverbruik worden voorzien. Eind 2013 moet het park opgeleverd worden. Het eiland is in gesprek met verschillende partijen om het te realiseren.

Amelander Energie Coöperatie

Bekijk hieronder een promofilmpje van de Amelander Energie Coöperatie, waarin wordt uitgelegd hoe deze coöperatie werkt.

Bron: Eneco / gemeente Ameland