Groningen: plekken voor zonne-energie vastleggen

Groningen: plekken voor zonne-energie vastleggen

Groningen wil onderzoeken op welke plekken in de provincie zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Het provinciebestuur wil hier met gemeenten en eigenaren van zonnepanelen in gesprek. Dit meldt RTV Noord.

Zonne-energie in Groningen

De Provincie bereidt een nieuw Omgevingsplan voor en wil vastleggen waar zonne-energie is toegestaan. Gedeputeerde William Moorlag (PvdA) verwacht dat het gebruik van zonnepanelen in zijn provincie zal gaan toenemen. Moorlag: “”Als zonne-energie net als windenergie een hoge vlucht gaat nemen dan komt daar een geweldige ruimteclaim uit voort. Op dit moment wordt het met name op daken opgewekt, maar in de toekomst mogelijk ook wel aan dorpsranden. Hoe moet je weilanden gaan inrichten voor zonne-energie? Over dat type vragen moeten we samen met de gemeenten vroeg gaan nadenken”.

Asbest eraf, zonnepanelen erop

Boeren in Groningen kunnen vanaf 1 juli 2013 bij de provincie subsidie aanvragen om het verwijderen van asbest op hun dak te combineren met het plaatsen van zonnepanelen. Voor een dak van minimaal 400 vierkante meter kan men maximaal 7.500,- subsidie krijgen. De provincie heeft in totaal ruim 795.000,- euro beschikbaar. Zolang er nog budget is kan subsidie aangevraagd worden tot 1 september 2014.

Euroborg-stadion: al 554 zonnepanelen verkocht

In Groningen is al een bijzonder zonne-energieproject aan de gang. FC Groningen, Essent en stichting 1MiljoenWatt willen ruim 1100 zonnepanelen op het dak van voetbalstadion Euroborg krijgen. Inmiddels is fase 1 succesvol afgerond en zijn er 554 zonnepanelen verkocht aan 212 particuliere deelnemers. Participanten wordt tussen de 2,2 en 4,4 procent rendement beloofd op hun inleg. Bekijk hieronder een filmpje van het project.

Bron: RTV Noord / 1MiljoenWatt