Haarlemmermeer start eigen energie-coöperatie

Haarlemmermeer start eigen energie-coöperatie

De gemeente Haarlemmermeer start haar eigen energie-coöperatie met de naam Tegenstroom. De coöperatie moet uiteindelijk 100 procent duurzame energie opgewekt in de gemeente zelf gaan leveren.

Tegenstroom

Tegenstroom is geregistreerd als een besloten vennootschap zonder winstoogmerk. Oprichter is de gemeente Haarlemmermeer. Alles wat met de coöperatie wordt verdiend, wordt buiten de organisatorische kosten gestoken in de opwek van duurzame energie op eigen bodem.  Tegenstroom zal worden geleid door Andrea van de Graaf, thans directeur van Meermaker, een actief participatiefonds van de gemeente Haarlemmermeer. 

Duurzame Energie Unie

Voor de levering van energie werkt Tegenstroom samen met de Duurzame Energie Unie. De Unie is een coöperatie zonder winstoogmerk, opgericht door Windunie (meest duurzame energie-leverancier van Nederland), Texel Energie en Stichting Urgenda. Tegenstroom is al gestart met een project waarbij 3000 huurwoningen van Ymere zonnepanelen krijgen. http://www.energievastgoed.nl/2014/01/ymere-legt-zonnepanelen-op-3-000-huurwoningen/

Lokale opwek

Wethouder Duurzaamheid, John Nederstigt (D66); ” Steeds meer zien we dat lokaal opgewekte duurzame bronnen worden gebruikt. Dan wil je ook dat inwoners lokaal profiteren van die energie. Tegenstroom is opgericht zonder winstoogmerk en kan juist daarom zich ook richten op de lokale bevolking. Zowel de inwoner als leverancier als van afnemer. Daar wordt overal over gesproken. Die steeds verdergaande beweging van lokale zelfvoorzienendheid in energie maakt dat Tegenstroom heel eigenwijs voorop loopt in die ontwikkeling. Dat doet zij transparant en 100 procent eerlijk en inzichtelijk.”

Zonnig Haarlemmermeer

Het is onbekend hoeveel duurzame energie er momenteel in de Haarlemmermeer zelf wordt opgewekt. In de Haarlemmermeer, met onder meer de kernen Hoofddorp en Nieuw-Vennep, is na Amsterdam, het meeste zonne-energievermogen opgesteld. Ook moet in het zuiden van de Haarlemmermeer, langs de snelweg A4, nog een zonnepark van 3 megawattpiek gaan verrijzen, een project van Qurrent in samenwerking Solar Green Point.

Windpark Haarlemmermeer-Zuid

Ook staat de gemeente open voor de bouw van windparken binnen haar gemeentegrenzen. Een aantal bewoners nam in 2006 het initiatief voor een windpark in Haarlemmermeer-Zuid, bij Abbenes. Een park met tussen de 14 en 17 windmolens. Binnen de gemeenteraad was er brede steun voor de komst van het windpark. De provincie Noord-Holland doorkruiste echter het plan. Het voornaamste argument is bescherming van het open landschap. Hierop besloot de gemeente naar de Raad van State te stappen. Haarlemmermeer krijgt steun van de gemeente Amsterdam die ook een aantal plannen voor windparken door de provincie geblokkeerd zag.
De Raad van State moet nog uitspraak doen.

Energieakkoord

Ook de gemeenten Amsterdam, Zaanstad, Diemen en Velsen willen graag windmolens plaatsen. In totaal zou het gaan om een potentieel windvermogen van 200 megawatt. De provincie Noord-Holland beraadt zich op haar eerdere verbod op windmolens. De Rijksoverheid heeft ook druk uitgeoefend op de provincie. Deze moet binnen de provinciegrenzen 105 MW extra windcapaciteit bijplaatsen om te voldoen aan het Energieakkoord. Daarin staat dat Nederland in 2020 14 procent duurzame energie gaat opwekken. Dat percentage ligt nu op een ruime 4 procent.
Bron: persbericht Tegenstroom
Foto: Tegenstroom werd gelanceerd door ruimtevaarder André Kuipers