Onderzoekers: huizenprijzen dalen door aardbevingen

Onderzoekers: huizenprijzen dalen door aardbevingen

‘Gemiddeld daalt de huizenprijs per aardbeving met 3.000 euro’, zegt Hans Koster naar aanleiding van zijn onderzoek.

Update: Het onderzoekspaper Natural Gas Extraction, Earthquakes and House Prices is inmiddels gepubliceerd.

Sterke aardbevingen (met een kracht boven de 2,2 op de schaal van Richter) doen de prijzen van huizen in een straal van tien kilometer van de aardbeving dalen. Dat blijkt uit het onderzoek van Koster en Jos van Ommeren die zijn verbonden aan de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam.

Prijsdaling kan flink oplopen

Dat de gaswinning in Groningen leidt tot bodemverzakking en aardbevingen is eerder al onomstreden vastgesteld. Echter, dat dit ook leidt tot de daling van de huizenprijzen is niet eerder aangetoond, schrijft de VU op haar website.

Koster schat dat de woningprijzen in Groningen met 150 miljoen euro zijn gedaald als gevolg van de aardbevingen. Gemiddeld komt dat neer op 500,- euro per huishouden maar het verlies is niet gelijkmatig verdeeld. Vooral voor huizen die meerdere keren getroffen zijn door een aardbeving kan de daling dan flink oplopen, aldus Koster.

Andere aanpak schade

De uitkomsten van het onderzoek laten zien dat er anders moet worden omgegaan met de schade aan huizen als gevolg van de gaswinning, vinden de twee wetenschappers. Op dit moment wordt aantoonbare schade vergoed door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) maar de gevolgen van de bevingen zijn breder dan directe schade alleen. Daarbij gaat het niet alleen om lagere woningprijzen maar ook om bijvoorbeeld verminderd woongemak.

De wetenschappers concludeerden ook dat er geen aantoonbaar effect is op de duur van de verkoop van huizen: huizen staan niet langer in de verkoop. Dit zou kunnen komen doordat de woningen tegen lagere prijzen worden aangeboden.

Bron: Bericht Vrije Universiteit Amsterdam
Beeld: Dwarshuis.com. Onderdeel van een project om zoveel mogelijk foto’s van aardbevingsschade bij elkaar te brengen.