‘G20 spendeert € 420 miljard aan subsidies fossiele energie’

‘G20 spendeert € 420 miljard aan subsidies fossiele energie’

De landen vertegenwoordigd in de G20 spenderen gezamenlijk € 420 miljard aan de exploratie en productie van fossiele brandstoffen. Dat staat in het rapport Empty Promises van de Britse denktank Overseas Development Institute (ODI).

De G20 landen spraken in 2009 af om ‘inefficiënte fossiele brandstof subsidies‘ op de middellange termijn uit te faseren. Maar zes jaar later spenderen de 20 grootste economieën jaarlijks nog honderden miljarden euro’s aan de productie van fossiele bronnen, aldus ODI. Vandaar dat het rapport de titel ‘Loze belofte’ mee heeft gekregen. De G20, waar ook de EU toe behoort, is goed voor 85% van het mondiale BNP.

Er is veel discussie over wat precies tot subsidies gerekend kan worden. ODI hanteerde de definities van de Wereldhandelsorganisatie: ‘elke financiële contributie van een overheid waarbij een voordeel wordt gegeven aan een specifieke ontvanger vergeleken met andere spelers in de markt’ (p. 32). Het de totale € 420 miljard aan subsidies is onderverdeeld in drie categorieën: € 72 miljard werd verschaft middels directe financiering of fiscaal voordeel; € 266 miljard middels investeringen door bedrijven waarvan een overheid grootaandeelhouder is en nog eens € 82 miljard financiering door banken en financiële instituten in handen van een overheid.

In de door ODI gemaakte infographic is per land te zien hoeveel het uitgeeft aan subsidies op fossiele energie.


Bron: ODI

Beeld raffinaderij: Lokantha / Lokantha