Burgers investeren ruim 20 miljoen in energiecollectieven

Burgers investeren ruim 20 miljoen in energiecollectieven

Het aantal energiecoöperaties met betrokkenheid van burgers is explosief gestegen. In lokale initiatieven voor duurzame opwekking participeren meer dan 35.000 particulieren.

Persbericht – Lokale duurzame-energie-initiatieven pakken hun rol in de energietransitie. Er zijn formeel 212 energiecoöperaties actief die gezamenlijk een vermogen van bijna 90 megawatt hebben gerealiseerd met zon- en windprojecten, een opbrengst die gelijk staat aan het stroomverbruik van bijna 50.000 huishoudens. Dit vermogen wordt binnen korte tijd verdriedubbeld.

Tienduizenden Nederlandse burgers investeerden sinds 2012 samen minstens 20 à 25 miljoen euro in deze lokale duurzame energie. Dat blijkt uit de Lokale Energie Monitor, die vrijdag tijdens het evenement HIER opgewekt bekend wordt gemaakt.

Lokale Energie Monitor

De Lokale Energie Monitor is de eerste jaarrapportage over, voor en door de lokale burgerenergiebeweging in Nederland. Dit onderzoek geeft voor het eerst inzicht in de gezamenlijke impact van alle lokale energieprojecten bij elkaar. Sible Schöne van HIER opgewekt: ‘De resultaten van de Lokale Energie Monitor laten zien dat duurzame energieopwekking door burgerinitiatieven ook in Nederland haalbaar geworden is. De nieuwe coöperatieve energiebeweging is er in enkele jaren in geslaagd om tienduizenden mensen aan zich te binden, een kleine honderd collectieve zonprojecten te realiseren en de eerste reeks windprojecten. En er staat nog veel meer op stapel.’

De groei zet door, er zit nog eens minstens 150 MW wind en 26 MWp zon in de planning voor de komende twee jaar. Op nog minstens twintig andere locaties zijn coöperaties bezig om posities voor eigen windturbines zeker te stellen; dit kan nog eens 100 MW opleveren.

Ruim 20 miljoen geïnvesteerd

Er zijn 23 windcoöperaties en 189 lokale energiecoöperaties. In totaal vertegenwoordigen deze burgercollectieven tussen de 35.000 en 40.000 leden. Daarnaast zijn er ook nog honderden kleinere, informele burgerinitiatieven in buurten en wijk, vaak actief met energiebesparing. Nederlanders tonen zich duidelijk bereid om te financieren. Er is al zo’n 20 à 25 miljoen euro door burgers geïnvesteerd in deze energieprojecten.

Sinds 2012 zijn er minstens negentig collectieve zonprojecten gerealiseerd waarmee in totaal 6,3 MWp aan extra zonvermogen is bijgeplaatst. De Nederlandse windsector is bijna 25 jaar geleden al in gang gezet en heeft in totaal 83 MW aan coöperatief windvermogen opgesteld staan.

Bekijk de Lokale Energie Monitor.

 

Beeld : Armin Kübelbeck / Armin Kübelbeck