Gemeente claimt daken bedrijventerrein voor zonnefolie

Gemeente claimt daken bedrijventerrein voor zonnefolie

Zonnefolie op daken bedrijventerrein TilburgDe gemeente Tilburg heeft de daken van het energieneutrale bedrijventerrein Vossenberg West II – dat op dit moment in ontwikkeling is – geclaimd om in de toekomst zonnefolie op de daken te leggen. Daarnaast overweegt de gemeente de oprichting van een eigen energiebedrijf om duurzame energieprojecten te ontwikkelen en te exploiteren.

Energie leveren

Op Vossenberg West II worden grote percelen uitgegeven voor distributiecentra. Het is een groot bedrijfspark met zo’n 30 hectare aan dakoppervlak. Met de zonnefolie op de daken wordt straks duurzame energie opgewekt, waarvan zowel de ondernemers als de stad kunnen profiteren. “Met de toepassing van zonnefolie op daken kan dit nieuwe bedrijventerrein zelfs energie gaan leveren. Dat is prima voor het duurzaam imago van het bedrijventerrein en van de ondernemers”, vertelt wethouder Berend de Vries (milieu).

Recht van opstal
Na de zomer 2010 besluit het college of de gemeente Tilburg een bedrijf gaat oprichten om duurzame energieprojecten te ontwikkelen en mogelijk te exploiteren, bijvoorbeeld een zonne-energieproject op Vossenberg. Nieuwe ondernemers die zich op Vossenberg willen vestigen, hoeven zich dus niet zelf bezig te houden met het project. Ze moeten alleen hun dak beschikbaar stellen. De gemeente Tilburg wil die daken nu al reserveren. Daarom komt er een recht van opstal in de verkoopovereenkomst voor de nieuwe bedrijfskavels.

Overigens kan het college in speciale gevallen wel afwijken van het verplicht recht van opstal. Bijvoorbeeld als zich een bedrijf wil vestigen waar toegang tot het dak in strijd is met de veiligheid.

Voordelen
Energieopwekking via zonnefolie heeft veel voordelen. Het is veel lichter dan conventionele zonnepanelen en kan daardoor eenvoudiger op bestaande dakconstructies worden toegepast. De zonnefolie is nu nog in de experimentele fase. Naar verwachting is zonnefolie rond 2015 commercieel aantrekkelijk om te realiseren.