Bushokjes Belgie verlicht met zonne-energie

Bushokjes Belgie verlicht met zonne-energie

Bushalte op zonne-energieAlle nieuwe bushokjes van het Vlaamse vervoersbedrijf De Lijn zullen worden verlicht met zonne-energie. Om alle 1.500 haltes uit te rusten met zonnepanelen wordt 1,35 miljoen euro uitgetrokken. Dat meldt het Vlaamse dagblad Het Laatste Nieuws.

Gemeenten betalen kwart
Gemeenten draaien op voor een kwart van de kosten van het plaatsen van de hokjes. Een investering die volgens de Vlaamse minister van Openbare werken Crevits snel is terugverdiend. “De meerkost bedraagt 1.200 euro per hokje, waarvan de gemeente dus 300 euro voor haar rekening neemt. Daar staat tegenover dat ze niet langer de aansluiting op het stroomnet moet betalen en tot stand brengen. De verlichting bestaat uit LED-lampjes die enkel licht geven als er iemand aanwezig is,” vertelt ze tegen de krant.

Veiligheid
De verlichting is volgens de minister voornamelijk nodig vanwege comfort- en veiligheidsredenen. “Vooral oudere mensen voelen zich niet altijd veilig als ze ’s avonds aan een onverlichte halte moeten wachten op de bus of de tram. En begin maar eens de dienstregeling te raadplegen als er geen verlichting is. Proefprojecten in Wevelgem en Beveren leren ons dat mensen positief reageren op de nieuwe hokjes.”