Rijkswaterstaat realiseert snelweg met ledverlichting

Rijkswaterstaat realiseert snelweg met ledverlichting

Rijkswaterstaat realiseert samen met opdrachtnemer Gebroeders Van der Lee, adviesbureau Spectrum en leverancier Philips op de A44 de eerste autosnelweg ter wereld met ledverlichting. De verlichting gaat eind november 2010 aan op een traject van circa 7 km lang tussen knooppunt Burgerveen en de Kaagbrug.

De officiële opening vindt plaats tijdens een expertmeeting op 17 februari 2011. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Rijkswaterstaat. Door de duurzame ledverlichting en de diminstallatie wordt ruim 40% op energie bespaard en kan de CO2- uitstoot met hetzelfde percentage worden gereduceerd.

Besparen met led

Op dit moment wordt bij Rijkswaterstaat circa 60% van het energieverbruik op snel- en vaarwegen gebruikt voor verlichting. Dankzij energiezuinige ledlampen met een langere levensduur is het mogelijk om het energieverbruik te verminderen. De ledverlichting op de A44 gaat per jaar 180.000 kWh besparen, dit is het verbruik van circa 50 huishoudens. Hoewel de ledverlichting duurder is in aanschaf dan traditionele verlichting, worden de kosten binnen 10 jaar terugverdiend. De langere levensduur van de leds zorgt voor minder en eenvoudiger onderhoud. Via het project A44 wil Rijkswaterstaat ervaring opdoen met deze innovatieve manier van snelwegverlichting.

Voordelen voor weggebruikers

Naast energiebesparing heeft de nieuwe verlichting ook voordelen voor de weggebruiker. Zo wordt via het toegepaste dimsysteem de juiste hoeveelheid licht gebruikt tijdens drukke tijdstippen, zoals de spits. Wanneer het rustiger is op de weg, wordt het licht automatisch gedimd. Daarnaast kan met deze nieuwe verlichting het licht preciezer gericht worden op de weg, waardoor lichtvervuiling aanzienlijk vermindert.

Bron: Persbericht Rijkswaterstaat