Hasselt (België) wil eigen energiebedrijf oprichten

Hasselt (België) wil eigen energiebedrijf oprichten

De gemeente Hasselt in België wil op termijn een CO2-neutrale stad worden, en daarom voor het eind van het jaar een eigen energiebedrijf oprichten. Dat meldt De Standaard. De Vlaamse krant spreekt van ‘ambitieuze plannen’.

“Met het oprichten van een eigen energiebedrijf willen we ervoor zorgen dat er in Hasselt even veel groene energie geproduceerd wordt als we zelf verbruiken. Zo stellen we een voorbeeld voor de inwoners en bedrijven van de stad.” zegt een bestuurder van het 73.000 inwoners tellende stad tegen de krant.

Burger betrekken

Burgemeester Hilde Claes benadrukt dat ze de inwoners van Hasselt nauw bij het nieuwe gemeentebedrijf wil betrekken. “We willen bijvoorbeeld dat de mensen van Hasselt zelf aandelen kunnen kopen en zo mee investeren in groene energie. Misschien kunnen we zelfs burgers en bedrijven gaan groeperen rond productieplaatsen van groene energie. Op die manier zullen er ook banen bijkomen in eigen regio.”

Hasselt hoeft geen winst te maken met het project. Eventuele opbrengsten zullen gebruikt worden voor energievoorzieningen in de sociale woningbouw.