Verhagen niet blij met windmolens

Verhagen niet blij met windmolens

De productie van windenergie neemt tot 2020 to van 182 tot 581 terrawattuur (TWh). Een aanzienlijke prestatie. Toch is niet iedereen te spreken over windenergie.

Volgens de Europese Vereniging voor Windenergie (EWEA) betekenen deze cijfers dat de toename stijgt van 5,5 tot 15,7% van de totale Europese vraag in 2020 hetgeen een significant gedeelte is van de duurzaam geproduceerde energie. Echter, minister Verhagen, onder andere verantwoordelijk voor onze energievoorziening en de noodzakelijke energietransitie, ziet windenergie niet meer zitten. Volgens het NRC Handelsblad heeft de minister deze week op een Christelijk-Sociaal Congres in Doorn gezegd het te betreuren dat Nederland 4 miljard euro heeft uitgegeven “aan het neerzetten van die paar dure windmolens in zee.” Een opmerkelijke uitspraak, want in 2005 was Verhagen, toen nog fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer, groot voorstander van windenergie, en zag hij de molens als “bronnen van schone en efficiënte vormen van energie.”

Ondanks het negatieve commentaar van de minister, ziet het EWEA een grote rol weggelegd voor windenergie in de toekomst. De vereniging is van mening dat windenergie in 2030 de voornaamste bron van stroom zal zijn voor Europese huishoudens. Dat betekent wel dat er aanzienlijke investeringen nodig zijn. `Met 194 miljard euro aan investeringen in dit decennium zal de productie van windenergie tegen 2020 verdrievoudigen`, aldus beleidsdirecteur Justin Wilkes van EWEA.

Willen deze investeringen en prestaties worden behaald, moet de politiek echter wel aan boord zijn, en daar schuilt volgens Wilkes nog een probleem: ‘Een consistent beleid op het gebied van duurzame energie is niet bepaald het sterkste punt van de Nederlandse politiek’.

Bron: DET

Lees hier het hele bericht