Brummen start duurzame energiecoöperatie

Brummen start duurzame energiecoöperatie

Inwoners van de gemeente Brummen kunnen binnenkort gezamenlijk kiezen voor duurzame energie, dankzij de plannen voor een duurzame energiecoöperatie, die nu langzaam vorm krijgen

Energie wordt goedkoper

Duurzaamheid is door de Brummense politiek omarmd als een van de speerpunten. De gemeente wil de bevolking betrekken bij initiatieven om te ‘verduurzamen’. Er zijn allerlei projecten in gang gezet om het thema duurzaamheid handen en voeten te geven. Zo staat er bijvoorbeeld sinds afgelopen zomer een zogenoemde Greenwheels-auto bij het station. Dat is een deelauto die door meerdere mensen die daar een abonnement op hebben, gebruikt kan worden. Andere loot aan de duurzaamheidboom is het plan om een duurzame energiecoöperatie op te richten. In het kort komt het er op neer dat een groep inwoners de coöperatie vormt. Die coöperatie koopt gezamenlijk groene energie – afkomstig uit zon, wind, biomassa en waterkracht – in. Door de gezamenlijk inkoop wordt energie goedkoper, denkt de gemeente. Het geld dat daardoor overblijft kan worden geïnvesteerd in het lokaal opwekken van duurzame energie, zoals het aanschaffen en plaatsen van zonnepanelen. Ultiem doel is dat een gemeente op die manier uiteindelijk qua energie zelfvoorzienend wordt.

Niet zelf oprichten

De gemeente gaat zo’n coöperatie niet zelf oprichten. Wel wil ze in de ondersteuning hulp bieden. ,,De energiecoöperatie wordt voor en door Brummense inwoners en ondernemers opgericht. De energiecoöperatie moet gedragen worden door de samenleving en van daaruit worden uitgevoerd.” Belangstellenden kunnen dinsdag 7 februari in het Brummense gemeentehuis kennismaken met het concept. De bijeenkomst vindt plaats in het gemeentehuis; aanvang 19.30 uur.

Bron: DeStentor

Lees het hele bericht hier.