Zeewolde krijgt eerste biogasrotonde van Nederland

Zeewolde krijgt eerste biogasrotonde van Nederland

Zeewolde krijgt de eerste biogasrotonde van Nederland. Vanaf vandaag wordt gebouwd aan een vier kilometer lange pijpleiding voor biogas. De rotonde maakt het mogelijk om de productie van groene stroom bij de warmtecentrale van Essent te verdubbelen.

Duurzaam verwarmd
De opdrachtgever, melkveehouderij Van Beek, heeft sinds 2009 al een biogasleiding van 5,5 kilometer in gebruik. De leiding loopt van de boerderij van de opdrachtgever naar de warmtecentrale van Essent voor de Polderwijk. In deze wijk worden woningen, scholen en een kerk al verwarmd met energie die vrijkomt bij het opwekken van elektriciteit uit biogas. Omdat de wijk groeit in omvang, komt de verdubbelde capaciteit als gevolg van de nieuwe biogasrotonde goed van pas.

Internationale belangstelling
Biogasrotondes, ook wel biogashubs genoemd, komen de laatste jaren steeds meer in de publiciteit. Er worden op verschillende plaatsen plannen gemaakt voor de aanleg ervan. Zeewolde heeft nu de primeur met de aanvang van de aanleg van de eerste biogasrotonde van Nederland. Het project kreeg ook al internationale belangstelling. In 2011 kregen Essent en opdrachtgever Van Beek in Parijs de International District Energy Award uitgereikt door het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

Bron: Energienieuws.