“Goedkopere zonne-energie maar ten dele waar”

“Goedkopere zonne-energie maar ten dele waar”

Er is de laatste tijd veel positief nieuws voor partijen die de overstap naar zonne-energie overwegen. De btw op zonnepanelen gaat per 1 juli omlaag van 19 naar 6 procent. Daarnaast verlaagt een grote Chinese fabrikant zijn prijzen met 20 procent. Volgens onderzoek is zonne-energie voor het eerst goedkoper dan fossiele energie, maar voorzitter Martijn Messing van Energie Dongen brengt daar de nodige nuance in.

Afschrijvingstermijn
De coöperatieve vereniging Energie Dongen bereidt een project voor om honderd woningen van zonnepanelen te voorzien. Voorzitter Messing is positief over de recente ontwikkelingen, maar plaatst deze wel in de nodige context. “De btw-verlaging levert een voordeel op van 400 tot 600 euro bij de aanleg van een nieuwe installatie”, zegt Messing. “Bij een afschrijvingstermijn van 20 jaar praat je over een voordeel van 20 tot 30 euro.” Volgens Messing is dit niet voldoende om extra geïnteresseerden over de streep te trekken.

Kopersstaking
De aangekondigde verlaging van de btw, heeft volgens Messing ook een nadelig gevolg. “Momenteel is er sprake van een kopersstaking, omdat de btw-verlaging pas ingaat per 1 juli. Tot die tijd ligt de handel gewoon stil. Er zijn al fabrikanten die nu het verschil voor eigen rekening nemen.” Ook de bewering dat zonne-energie nu voordeliger is dan fossiele energie, behoeft de nodige nuance. “Dat geldt voor de particuliere woningbezitter die zijn overtollige stroom levert aan het openbare net. Maar dat geldt niet een boer die stroom produceert met panelen. Het verschil zit hem in de belastingregels voor particulieren en ondernemers.”

China
De eerdergenoemde verlaging van de prijzen in China, is volgens Messing niets nieuws. “China dumpt al sinds begin vorig jaar. Sindsdien zijn de prijzen gehalveerd en dat gaat maar door. Gevolg is wel dat er vorige maand een Duitse fabrikant failliet ging.”

Bron: BN DeStem