Subsidieregeling zonnepanelen van start

Subsidieregeling zonnepanelen van start

De eerder aangekondigde subsidieregeling voor zonnepanelen gaat maandag van start. Particulieren die zonnepanelen aanschaffen, kunnen 15 procent van het aankoopbedrag terugkrijgen. De regeling werd opgenomen in het begrotingsakkoord van vijf partijen in de Tweede Kamer. Er is in 2012 maximaal 22 miljoen euro beschikbaar voor de subsidie en uitvoering van de regeling.

Panelen en bijbehorende apparatuur
Met de beschikbaar gestelde 22 miljoen euro kunnen ten minste 30.000 aanvragen worden gehonoreerd. Er wordt een maximale subsidie van 650 euro per installatie verstrekt. Dit komt neer op een vermogen van 3,5 kilowatt, genoeg om een gemiddeld huishouden van energie te voorzien. De subsidie zal worden uitbetaald op basis van een getekend contract met het bedrijf dat de zonnepanelen installeert en verkoopt. De subsidie hoeft dus niet van tevoren te worden aangevraagd. Particulieren kunnen subsidie aanvragen voor zowel de kosten van de panelen als van de bijbehorende apparatuur.

In aanmerking komen
In mei lekte het nieuws nog uit dat het btw-tarief op zonnepanelen verlaagd zou worden van 19 naar 6 procent. Die maatregel bleek niet mogelijk vanwege moeilijkheden rondom de Europese regelgeving op dit gebied. Met deze tijdelijke subsidieregeling geeft de overheid vanaf maandag wel al een impuls voor het opwekken van schone energie, en wordt het belang hiervan nadrukkelijk benadrukt. Op de website van Agentschap NL kunnen particulieren nagaan op zij in aanmerking komen voor de subsidieregeling.

UPDATE 17:22 – Subsidiesite uit de lucht
Op moment van schrijven is de website van Agentschap NL, waar de subsidie aangevraagd kan worden, al een aantal uur uit de lucht. Het is onduidelijk of dit het gevolg is van een te groot aantal bezoekers.

 

Bron: Rijksoverheid