Explosieve groei in lokale duurzaamheidsinitiatieven

Explosieve groei in lokale duurzaamheidsinitiatieven

Het aantal lokale initiatieven om zelf duurzame energie op te wekken stijgt snel. Dat blijkt uit een inventarisatie van kennisplatform HIER opgewekt. De initiatieven hebben echter last van het feit dat ze onder de huidige wetgeving veel belasting betalen over de eigen groene energie.

Honderden initiatieven

Het platform meldt dat er inmiddels honderden lokale duurzaamheidsinitiatieven bestaan. Projectmanager Katrien Prins: “Vaak begint het met een groepje buurtbewoners die samen hun huizen gaan isoleren en zonnepanelen aanschaffen. Hieruit ontstaan verenigingen die collectief groene energie inkopen en opwekken. Er zijn er die uitgroeien tot plaatselijke energiebedrijven zoals TexelEnergie, Thermo Bello in Culemborg en Grunneger Power.”

Idealisme en frustraties

De initiatiefnemers gaan meestal tot eigen actie over, omdat ze zich niet meer thuis voelen bij bestaande energiebedrijven. Dat zegt Frank Boon, student duurzame ontwikkeling aan de Universiteit Utrecht. “Idealisme en frustraties over energiebedrijven die sinds de privatisering steeds groter zijn geworden spelen daarbij een rol”, aldus Boon. Met de stijgende energierekeningen zien mensen hun geld volgens Boon het liefst niet in de zakken van managers verdwijnen. Wat ook meespeelt, is het feit dat de energiebedrijven de groene energie vaak uit het buitenland halen.

Kosten-batenanalyse

De huidige wetgeving wordt door veel initiatiefnemers gezien als belemmering voor groei. Zij betalen namelijk veel meer belasting over hun projecten dan grote energiebedrijven. De overheid staat niet te popelen om de Energiewet te versoepelen. Boon: “Ze ontvangt vijf tot zes miljard euro aan energiebelasting. Dat schrapt de regering liever niet uit de begroting.” Bart Jan Krouwel, voorzitter van lobby-organisatie e-Decentraal: pleit voor een maatschappelijke kosten-batenanalyse: “Deze initiatieven kunnen de werkgelegenheid stimuleren. Bovendien ontlasten zij het bestaande energienetwerk. Wij hebben al aangeboden om de helft te betalen, maar we hebben nog niets van minister Verhagen gehoord.”

 

Bron: Trouw