Gemeenten maken overstap naar groen gas

Gemeenten maken overstap naar groen gas

Sinds deze week is in Leeuwarden het tweede speciale Groengas-vulpunt voor bussen en trucks operationeel. Het bedrijf OrangeGas uit Heerenveen heeft in de provincie Friesland in de afgelopen drie jaar diverse groengas tankstations gerealiseerd. De provincie richt zich met het groene gas nu ook op schoon en duurzaam openbaar vervoer. Daarnaast stappen diverse gemeenten verspreid door het hele land dit jaar over op bosgecompenseerd gas.

Groen openbaar vervoer

De bus- en truckpomp is speciaal gerealiseerd voor zwaar transport, waaronder 23 Arriva bussen die er dagelijks honderd procent Groengas zullen tanken. In de komende zes maanden zal er ook een Groengas-installatie op het terrein van Arriva gerealiseerd worden. Groengas is de duurzame opvolger van aardgas en wordt gemaakt door biogas (geproduceerd uit onder meer tuinafval en dierlijke restproducten) op te waarderen tot het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas. Groen gas wordt schoon geproduceerd en is hernieuwbaar. Zie hieronder enkele reacties op Twitter op het nieuws.

Bosgecompenseerd gas

Per 1 januari 2013 stapten de gemeenten Anna Paulowna, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Hollands Kroon, Molenwaard, Schagen en Urk over op bosgecompenseerd gas van energieleverancier Greenchoice. Burgemeester Nawijn van Hollands Kroon tekende hiervoor namens al deze gemeenten het contract. Alle openbare voorzieningen van de deelnemende gemeenten ontvangen nu uitsluitend bosgecompenseerd gas. Dit betekent dat voor de geschatte 1,7 miljoen m³ gas, de uitstoot volledig wordt gecompenseerd met bosaanplant- en CO2-compensatieprojecten.

Bronnen: OrangeGas / Greenchoice / Groengas.nl