Onbeperkt salderen mogelijk per 1 januari 2014

Onbeperkt salderen mogelijk per 1 januari 2014

Archief 19 november 2013 – Onbeperkt salderen achter de meter gaat hoogstwaarschijnlijk per 1 januari 2014 in. Het wetsvoorstel moet nog door de Eerste Kamer heen. Lees het actuele nieuwsbericht van 19 november 2013 voor alle informatie.

Het bericht hieronder (dd. 24 januari 2013) is een onjuiste interpretatie van een wetswijziging geweest. 

Lees het dossier ‘Salderen

Per 1 juli 2013 kunnen opwekkers van lokale duurzame energie onbeperkt hun verbruik wegstrepen (‘salderen’) met hun eigen productie. Eerder was er sprake van een salderingsgrens van 5.000 kWh. Ook kondigt het ministerie van Economische Zaken een ‘fiscale stimulans’ aan voor energie die kleinschalig via een coöperatie ‘in de nabijheid’ wordt geproduceerd.

Huidige grens ongunstig

De huidige grens van vijfduizend kWh per jaar is ongunstig als er meer energie wordt opgewekt. Dit geldt met name voor een VvE of Woningcorporatie die zonnepanelen op het dak van een woningcomplex hebben aangebracht. De prijs per kWh voor elektriciteit die van het net wordt afgenomen is gemiddeld namelijk tot drie keer zo hoog als de vergoeding die wordt betaald voor aan het net geleverde eigen opgewekte elektriciteit.

Onbeperkt salderen

De wijziging was in eerste instantie alleen bedoeld voor Verenigingen van Eigenaren. De regeling is nu uitgebreid zodat bijvoorbeeld ook scholen of verhuurde wooncomplexen er gebruik van kunnen maken. De wet heeft wel twee restricties: 1. Het onbeperkt salderen van duurzaam opgewekte elektriciteit geldt alleen voor kleinverbruikers en 2. Onbeperkt salderen is alleen mogelijk via de aansluiting waarmee zowel elektriciteit aan het net wordt geleverd als elektriciteit van het net wordt afgenomen.

Duurzame elektriciteit rendabel

Het wetsvoorstel geeft een belangrijke extra mogelijkheid om een eigen duurzame elektriciteit rendabel te maken. Zonnepanelen die meer dan 5000 kWh per jaar opwekken, zullen in de toekomst financieel namelijk veel interessanter worden. Niet-bedrijfsmatige afnemers zullen zo wellicht sneller besluiten om een eigen energieopwekking te installeren. Klanten van Atoomstroom en Greenchoice konden al onbeperkt salderen, maar deze regeling is nu duidelijk rechtsgeldig gemaakt.

Bronnen: Boot Advocaten / Energiewereld

Lees het dossier ‘Salderen