Zo bespaar je als gemeente energie

Zo bespaar je als gemeente energie

Met de Klimaatverbond Energy Battle hebben veertien gemeenten gemiddeld 17,6 procent energie bespaard in drie maanden tijd. De gemeente Noordoostpolder heeft de Klimaatverbond Energie Battle 2012/2013 gewonnen. De gemeente wist de grootste absolute energiebesparing (28,6 procent) en de grootste gemiddelde energiebesparing (23,1 procent) te realiseren.

Energiebesparingswedstrijd

De Energy Battle is een energiebesparingswedstrijd waaraan veertien gemeenten (met elk drie teams) meededen. De gemeenten Berkelland, Barendrecht, Bloemendaal, Heemstede, Hengelo, Bergen op Zoom, Den Bosch, Hardenberg, Zaanstad, Woerden, Noordoostpolder, Veldhoven, Venray en Súdwest Fryslân met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk energie te besparen in ruim drie maanden tijd. De gemeente Hardenberg en de gemeente Hengelo eindigden respectievelijk op plaats twee en drie. De gemiddelde energiebesparing per deelnemer was b894 kWh, goed voor tweehonderd euro kostenbesparing. Deelnemers konden met gebruik van een energiemeter, de Wattcher, hun energieverbruik monitoren.

Goed energiemanagement

Uit onderzoek blijkt van het Klimaatverbond en Van Beek blijkt dat gemeenten vijf tot vijftien procent op hun energiekosten kunnen besparen door goed energiemanagement. Dat begint met het monitoren van het eigen energieverbruik, net als de individuele huishoudens doen binnen de Klimaatverbond Energy Battle.

Praktijkfilmpje gemeente Zwolle

Bekijk hier een filmpje van een deelnemer van de gemeente Zwolle.
“Gaat het lampje van de koelkast uit als de deur sluit?” Dochters van een deelnemer aan de Energy Battle Zwolle probeerden het thuis uit.


Bron: Klimaatverbond