Boxtel: “Breuklijnen maken boringen schaliegas onverantwoord”

Boxtel: “Breuklijnen maken boringen schaliegas onverantwoord”

Boxtel wil niet dat er in hun gemeente naar schaliegas geboord wordt. De vele breuklijnen die in de ondergrond maken boren naar schaliegas onverantwoord. Dit staat in een brief die de gemeenteraad van Boxtel naar minister Kamp van Economische Zaken heeft gestuurd.

Aardbevingen in Groningen

De brief opent als volgt: “De afgelopen tijd is de bevolking van Nederland nog eens nadrukkelijk geconfronteerd met nadelige gevolgen van de boringen naar (aard) gas in Nederland. De recente aardbevingen in Oost-Groningen en de eerste reactie van de Rijksoverheid hierop verontrusten de gemeenteraad van Boxtel zeer”. In een brief aan de Tweede Kamer liet Kamp weten dat hij eind 2013 een beslissing neemt over de gaswinning in Groningen. Kamp wilde dit niet op korte termijn doen vanwege de economische belangen die met de gaswinning gemoeid zijn, aldus de officiële mededeling.

Breuklijnen

De gemeenteraad van Boxtel verwijst naar de aardbeving in Groningen als volgt: “Deelt de minister de mening van de gemeenteraad dat, nu de Rijksoverheid en de Nederlandse Aardolie Maatschappij erkennen dat er een directe relatie bestaat tussen gaswinning en de recente aardbevingen in Groningen, de diverse breuklijnen in de Brabantse ondergrond het onmogelijk maken om verantwoord te boren naar schaliegas in Boxtel?” De gemeente Boxtel dringt er ook op een brede maatschappelijke discussie over de nut en noodzaak van het boren naar schaliegas, voordat er besloten gaat worden tot boringen.

Proefboringen van de baan

Het Britse concern Cuadrilla heeft Boxtel aangewezen als een van de plekken voor een proefboring naar schaliegas. Met de boormethode wordt gas gewonnen uit leisteenlagen op tientallen kilometers diepte. In oktober 2011 heeft de rechtbank van Den Bosch de vergunning voor een proefboring op bedrijventerrein Vorst in Boxtel naar schaliegas op procedurele gronden vernietigd. Eind 2011 heeft de gemeente Boxtel er bij Cuadrilla op aangedrongen de huidige vergunningaanvraag in te trekken. Deze is in mei 2012 ingetrokken.

Bekijk hier de ruimtelijke onderbouwing van Brabant Resources BV, de dochteronderneming van Cuadrilla, voor de proefboringen in Boxtel. Het onderzoek is uitgevoerd door Oranjewoud.

Brief gemeente Boxtel

Lees hier de brief die de gemeente Boxtel heeft verstuurd.

13-03-04 Brief Schaliegas Minister by

Bronnen: Gemeente Boxtel / Brabants Dagblad