Haarlem lanceert duurzame City Challenge

Haarlem lanceert duurzame City Challenge

Afgelopen vrijdag vond ‘The City Challenge of Haarlem’ plaats. Dit initiatief kwam voort uit een lokaal samenwerkingsverband tussen de gemeente Haarlem, consumentenplatform voor duurzaamheid Nudge en lokale ondernemers. Het doel van The City Challenge is om duurzaamheid in de stad te stimuleren.

Klimaatneutraal in 2030

De gemeente Haarlem heeft als doelstelling om in 2030 een volledig klimaatneutrale stad te bereiken en in 2015 een klimaatneutrale organisatie te zijn. Dergelijke initiatieven zijn dan ook belangrijk om inwoners en bedrijven uit Haarlem te betrekken bij de realisatie van deze ambities.

Uitgangspunten challenge

Haarlemmers konden een projectplan insturen gericht op energiebesparing en/of verduurzaming van de stad. Uit meer dan vijftig inzendingen zijn de drie meest populaire ideeën geselecteerd. Deze projecten werden afgelopen vrijdag daadwerkelijk gerealiseerd door een grote groep vrijwilligers en ondernemers. Ook medewerkers van de gemeente Haarlem droegen hun steentje bij. Met name de toekomstige gebruiksfrequentie van de ingezonden projecten en projecten die binnen 24 uur tot een concreet resultaat zouden leiden, vormden de belangrijkste selectie uit de inzendingen.

Duurzame projecten

De winnende projecten waren gericht op urban farming (o.a. de creatie van een lokale, eetbare tuin), een horecatour (om horecaondernemers te motiveren tot verduurzaming) en buitensport (onder meer de realisatie van een trimbaan). Via The City Challenge heeft de gemeente Haarlem laten zien wat gezamenlijke effort kan bereiken bij verduurzaming van de stad. Ook na de Challengedag wil de gemeente actief blijven met het gevormde netwerk om ook de andere succesvolle ingezonden ideeën te realiseren.

Lokale samenwerking

The City Challenge of Haarlem is een lokaal samenwerkingsverband tussen de gemeente, Nudge en het netwerk aan partners en lokale ondernemers. Partners van The City Challenge of Haarlem zijn Rabobank Haarlem, Liander, Accenture en Greenchoice. Vrienden van The City Challenge of Haarlem zijn waterbedrijf PWN, VerdraaidGoed!, Ink., Bewust Haarlem, Vesna in Beeld, Zaamen, Heldergroen, Crachtig, Excelsior Haarlem, Beebox, Pré Wonen, Barter your business, Ilja Lammers, Elan Wonen, Constellations at Work, Troep Trimmen en Lucrative Sales Support.

Filmpje

Realisatie Mobiele moestuin naar een idee van Lonneke Rhodens. Opening m.m.v. Wethouder Rob van Doorn.

Bronnen: Nudge en Youtube-kanaal FOJOWA.