Uitgelekt Energieakkoord: “50 procent korting op energiebelasting”

Uitgelekt Energieakkoord: “50 procent korting op energiebelasting”

Subsidies op duurzame installaties zoals zonnepanelen en warmtepompen zijn straks van de baan. In plaats daarvan komt er een korting op de huidige energiebelasting voor duurzame opwekkers. Lokale energiecooperaties en Verenigingen van Eigenaren dringen aan op 50 procent korting. De energiebelasting zou dan uitkomen op ongeveer 6 eurocent per kWh.
Ook moet er binnen 7 jaar bij 1 miljoen woningen en MKB-bedrijven duurzame installaties geplaatst zijn. Dit moet de bouw – en installatiebranche uit de slop gaan trekken.
Dit zijn enkele maatregelen uit het ‘Concept deelakkoord Gebouwde omgeving’, onderdeel van het Energieakkoord van de Sociaal-Economische Raad. Dit meldt Nuzakelijk.nl op haar website, die het uitgelekte conceptrapport in handen heeft.

6 maatregelen

Andere maatregelen die Nuzakelijk noemt:

  1. Nul-energie doelstelling: Gebouwen, zowel de woning – als utiliteitsbouw, mogen in 2050, geen energie meer gebruiken.
  2. In 2020, over 7 jaar, moet bij 1 miljoen woningen en MKB-bedrijven duurzame energie opgewekt worden. Deze moeten voor 50 procent voorzien in de energievraag.
  3. Subsidies op duurzame energie moeten afgeschaft worden. Dit zou betekenen dat de SDE+ 2013 de laatste zal zijn. Ook de subsidie op zonnepanelen zal niet in 2014 voortgezet worden, iets wat al eerder bekend was.
  4. Verlaging van de energiebelasting naar 6 eurocent per kWh. Deze is nu ongeveer 12 cent per kWh.
  5. Verhoging van de belasting van ‘niet zelf opwekkende aansluitingen in 2020’ Deze gaan ruim 31 euro meer betalen per aansluiting.
  6. Een eerder plan, het revolverende fonds van 150 miljoen om energiebesparing in de gebouwde omgeving te bewerkstelligen, komt terug. Marktpartijen en financiële instellingen moet dit gaan aanvullen tot 600 miljoen euro.

De voorstellen van de andere overlegtafels, Industrie, Innovatie en Transport, zijn (nog) niet uitgelekt.

Bekijk nog meer maatregelen bij Nuzakelijk.

Bron: Nuzakelijk.nl