Energieakkoord: “Controle op naleving Wet Milieubeheer”

Energieakkoord: “Controle op naleving Wet Milieubeheer”

De bestaande Wet Milieubeheer wordt door de meeste gemeenten niet actief gehandhaafd vanwege een gebrek aan mankracht en kennis. Met het nieuwe Energieakkoord gaat dit mogelijk veranderen. Afgesproken is dat gecertificeerde bedrijven, net zoals bij een apk van een auto, bedrijven en instellingen gaan controleren of ze wel genoeg energie besparen.

Wet Milieubeheer

Via de Wet Milieubeheer zijn bedrijven en instellingen zijn verplicht om energiebesparing toe te passen als de maatregelen binnen 5 jaar kunnen worden terugverdiend. Uit een eerdere enquete van Energiemedia blijkt dat bedrijven en instellingen bereid zijn om deze maatregelen te nemen. Niettemin worden deze vanwege de economische crisis nu vaak vooruit geschoven.

Energiebesparing

En dit terwijl er een behoorlijk energiebesparingspotentieel voor het oprapen ligt. Uit een onderzoek uit 2011 van CE Delft en de DCMR Milieudienst Rijnmond blijkt dat er in heel Nederland 47 PJ (het energieverbruik van 500.000 woningen) per jaar te besparen valt, simpelweg door de Wet milieubeheer uit te voeren. Dat zou voor elke gemeente goed nieuws moeten zijn. Dit jaar is deze raming uitgebreid naar de industriële sectoren en daarnaast volledig geupdate omdat er meer en betere gegevens beschikbaar zijn. Deze update resulteert in een energiebesparingspotentieel van 58-94 PJp per jaar, ofwel 2,8–4,7 Mton CO2-reductie.

Energiemanagement

Logischerwijs zien bedrijven hun kans schoon om hun visie te geven op het Energieakkoord en energiebesparing. Zo ook technisch dienstverlener Schneider Electric, wiens marketing en communicatie kanaal goed op orde is.  Marcel Spijkers, algemeen directeur van het bedrijf verwijst in een recent persbericht naar een onderzoek van het Wereld Natuur Fonds. In dit onderzoek, gebaseerd op Amerikaanse data, blijkt dat bedrijven slechts 3 procent minder CO2 uit te stoten om flink kosten te besparen. Spijkers: “De investeringen die zij hiervoor moeten doen, zijn in minder dan 3 jaar terugverdiend”.

Energie-efficiency

De maatregelen die bedrijven (en ook instellingen) kunnen nemen, liggen volgens Spijkers vooral op het terrein van verbeterde energie-efficiency door veranderingen in gedrag en management, energie-efficiency door verbeterde technologische oplossingen en door het uitrollen van duurzame energie, vooral zonne-energie. Spijkers: “Door energiebesparing en energiemanagement is al heel veel winst te boeken. Laten we die maatregelen dan ook snel nemen”.

Download

Lees hier het onderzoek van CE Delt uit mei 2013.

Bronnen: SER / CE Delft / Schneider Electric