Groepsaankoop Noord-Holland: 25.000 nieuwe zonnepanelen

Groepsaankoop Noord-Holland: 25.000 nieuwe zonnepanelen

De groepsaankoop SamenZonneEnergie in Noord-Holland leverde 25.000 nieuwe zonnepanelen op. Particulieren en kleine ondernemers in 19 gemeenten konden zich hiervoor inschrijven.

Lagere prijs en gemak door groepsaankoop

De groepsaankoop werd georganiseerd door 19 Noord-Hollandse gemeenten en iChoosr. Door  een veilingsysteem kan een scherpere prijs worden bedongen. Ook wordt het deelnemers zo eenvoudig mogelijk gemaakt: de levering en installatie van de zonnepanelen worden volledig uit handen genomen.

Zonnepanelen uit Maleisië ruim 17% goedkoper

Op 11 juni vond een veiling plaats waar diverse aanbieders van zonnepanelen aan deelnamen. Het winnende bod was van leverancier MetDeZon met zonnepanelen van een producent uit Maleisië. Omdat ze niet uit China komen, geldt er geen importheffing. Het aanbod van MetDeZon was gemiddeld 17,1% lager dan de prijsindicaties van SamenZonneEnergie.

Meer dan 2500 deelnemers

Huiseigenaren en kleine ondernemers in Noord-Holland konden zich inschrijven via de website SamenZonneEnergie.nl. Vervolgens kregen zij een aanbod. In totaal hebben 2560 van de 11.882 deelnemers het aanbod geaccepteerd. Met de plaatsing van de zonnepanelen kan 3 miljoen kilogram aan Co2-uitstoot wordt bespaard.

In Den Helder doen 172 inwoners mee. Wethouder Suzanne den Dulk is tevreden: ‘Als gemeente stimuleren wij burgers om een bijdrage te leveren aan een beter milieu. Deze groepsaankoop geeft daarbij een stevige duw in de rug.’

Bijdrage aan zonne-energie in Malawi

De deelnemers steunen ook ontwikkelingsorganisatie Humana. Voor elke deelnemer doneert iChoosr 5 euro ten behoeve van een project om elektriciens in Malawi op te leiden, zodat zonne-energie daar gebruikt kan worden in gebieden zonder energievoorziening.

Bron: Groene Courant